FARMACEUTSKA KOMPANIJA

AstraZeneca tužila američku vladu: Krivac je Zakon o smanjenju inflacije

Britansko-švedska kompanija tvrdi da reforma potkopava cilj drugog zakona osmišljenog za poticaj ulaganja u lijekove za liječenje rijetkih bolesti

AstraZeneca: Nezadovoljni novim zakonom. AP

N. H.

26.8.2023

Velika farmaceutska kompanija "AstraZeneca" tužila je SAD zbog zakona koji dopušta vladi da pregovara o cijenama nekih lijekova.

Britansko-švedska kompanija tvrdi da reforma, uvedena prošlogodišnjim Zakonom o smanjenju inflacije, potkopava cilj drugog zakona osmišljenog za poticaj ulaganja u lijekove za liječenje rijetkih bolesti.

Brojne tužbe

Drugi proizvođači lijekova već su podnijeli tužbe protiv reforme. Dejv Fredrikson (Dave Fredrickson), izvršni potpredsjednik onkološke poslovne jedinice u AstraZeneci, objasnio je šta im smeta.

On tvrdi da će zbog reforme pacijenti s rijetkim bolestima, koji su imali koristi od Zakona o lijekovima siročadi, imati „odgođen pristup znanstvenim otkrićima2 u usopredbi s drugim dijelovima svijeta.

"Lijekovi siročad"

Lijekovi siročad su lijekovi namijenjeni za dijagnozu, prevenciju ili liječenje rijetkih bolesti.

- Pacijenti s rijetkim bolestima i rakom ovise o visokorizičnom i malo vjerojatnom razvoju lijeka za koji je potrebno mnogo godina da se razvije i koji ima za cilj izlječenje - kazao je Fredrickson, prenosi Financial Times.

Američko ministarstvo zdravstva najavilo je kako će snažno braniti predsjednikov zakon o pregovaranju o cijenama lijekova, koji već pomaže u smanjenju troškova zdravstvene skrbi za starije osobe i osobe s invaliditetom.

Proces bi trebao ozbiljno započeti sljedeće sedmice kada bi Centar za medicinske usluge trebao objaviti popis od 10 skupih lijekova koji će biti u centru pažnje pregovora.

Dodatni lijekovi bit će dodani ovom popisu u narednim godinama. Kongresni ured za proračun procjenjuje da će promjene proizvesti uštede vrijede milijarde dolara tokom desetljeća. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.