ŠOKANTNE TVRDNJE

Naučnik koji je radio na razvoju vakcine "AstraZeneca": Političari su ubili stotine hiljada ljudi

Nanijeli su štetu ugledu vakcine na način koji je odjeknuo ostatkom svijeta, rekao je profesor Sir Džon Bel

Vakcina također nije igrala značajnu ulogu u kampanji za buster doze. Agencije

N. Aj.

7.2.2022

Naučnik sa Oxforda iznio je šokantne tvrdnje u vezi sa ugledom vakcine "AstraZenece", koju su nanijeli političari i naučnici.

Sir Džon Bel (John Bell) je naučnik koji je radio na razvoju vakcine "AstraZeneca" kaže kako misli da su naučnici i političari “vjerovatno ubili stotine hiljada ljudi” jer su svojim izjavama narušili reputaciju te vakcine, piše Independent.

- Nanijeli su štetu ugledu vakcine na način koji je odjeknuo ostatkom svijeta - rekao je profesor Sir Džon Bel i dodao:

- Mislim da je loše ponašanje naučnika i političara vjerovatno ubilo stotine hiljada ljudi, što je nešto na što ne mogu biti ponosni.

Tokom davanja vakcine "Oxford/AstraZeneca" u Ujedinjenom Kraljevstvu, vladini savjetnici preporučili su da se mlađima od 40 godina ponudi alternativa zbog povezanosti te vakcine s vrlo rijetkim slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka.

S time povezani strahovi također su doveli do toga da su mnoge zemlje poput Njemačke, Francuske, Španije, Italije, Holandije, Irske, Danske, Norveške, Bugarske, Islanda i Tajlanda na neko vrijeme obustavile korištenje ove vakcine.

Vakcina također nije igrala značajnu ulogu u kampanji za buster doze. BBC je izvijestio da se prilikom apliciranja više od 37 miliona dodatnih doza vakcina koje su date u Velikoj Britaniji, u samo 48.000 slučajeva radilo o vakcini "AstraZeneca".

Komentari Sir Džona Bela pojavljuju se u trenutku kad tri od 10 lokalnih područja u Velikoj Britaniji bilježe porast broja slučajeva iz sedmice u sedmicu.

Pet područja u Velikoj Britaniji s najvećim porastom broja novih slučajeva su Ekseter, Hart, Forest of Din, Guildford i Nort Devon. Škotska je u subotu zabilježila još dva smrtna slučaja od koronavirusa i još 5.593 pozitivna slučaja, dok je broj prijema u bolnicu pao. U subotu je u bolnici bilo 958 osoba s potvrđenim Covidom-19, što je manje u odnosu na petak kad ih je bilo 990 i manje u odnosu na isti dan prošle sedmice kad ih je bilo 1.291.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.