ISTRAŽIVANJA

Direktor "AstraZenece" tvrdi: Lijek Evusheld štiti od teškog COVID-19 i mutacije

U većini slučajeva nove mutacije nastaju kod imunokompromitiranih pacijenta s HIV infekcijom te onih sa zloćudnim bolestima, kazao je Soriot

Soriot: Pacijenti dobivaju lijek u injekcijama. Agencije

Z. K.

30.7.2022

Nakon što im je vakcina protiv COVID-19 neslavno propalo, farmaceutski div "AstraZeneca" tvrdi da njen lijek Evusheld smanjuje opasnost od mutacija ovog virusa te snažno štiti imunokompromitirane osobe.


Tretman antitijelima

Naime, izvršni direktor "AstraZenece", Paskal Soriot (Pascal) kaže da u većini slučajeva nove mutacije nastaju kod imunokompromitiranih pacijenta s HIV infekcijom te onih sa zloćudnim bolestima.

- Virus u njihovom organizmu ostaje danima pa i sedmicama i dobija priliku za mutaciju - kaže Soriot.

Dodaje da tretman antitijelima šiti ljude s oslabljenim imunitetom od zaraze i teških oblika koronavirusa te smanjuje rizik otpornosti na učinkovitost vakcinacije te pojavu novih mutacija.

Liječenje Evusheldom koncipirano je tako da pacijenti dobivaju lijek u injekcijama svakih pet mjeseci, a prema studijama to smanjuje simptomatski COVID-19 za 77 posto.


Provedeno ispitivanje

Kompanija je objavila podatke iz treće faze ispitivanja u časopisu Lancet Respiratory Medicine, koji pokazuju da je lijek smanjio rizik od progresije uključujući i tešku bolest ili smrti od bilo kojeg uzroka za 50 posto u usporedbi s placebom, što je bila primarna krajnja tačka ispitivanja.

Lijek je testiran na nehospitaliziranim odraslim osobama s blagim do umjerenim COVID-19 među kojima je 90 posto pacijenata bilo u opasnosti od progresije u teški oblik bolesti.

Iako je studija, nazvana Tackle, uključivala pacijente koji su imali simptome infekcije sedam dana ili manje, osmišljena je s unaprijed određenim analizama za procjenu pacijenata koji su primili intramuskularnu injekciju unutar tri dana od pojave simptoma.


Štiti od omikron podvarijante BA.2

Lijek je testiran na nehospitaliziranim odraslim osobama. Agencije

U ovoj skupini, Evusheld je smanjio rizik od teškog COVID-19 ili smrti od bilo kojeg uzroka za 88 posto u usporedbi s placebom, a smanjenje rizika je bilo 67 posto kada su učesnici primili Evusheld unutar pet dana od pojave simptoma.

Ispitivanje je provedeno na 903 učesnika na 95 lokacija širom SAD-a, Latinske Amerike, Evrope i Japana. AstraZeneca se također pohvalila dokazima o učinkovitosti lijeka protiv novih varijanti, uključujući podatke s Medicinskog fakulteta Univerziteta Washington koji pokazuju da Evusheld štiti od omikron podvarijante BA.2.

Nova pretklinička studija sa Univerziteta u Oxfordu pokazala je da lijek neutralizira i podvarijante omicron BA.4 i BA.5.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.