UOČI BLEDSKOG FORUMA

Krišto s Golobom: Nastavak podrške evropskom putu BiH

Premijer Golob je zahvalio na pruženoj pomoći koju je BiH uputili Sloveniji nakon poplava

Krišto i Golob. Twitter

S. S.

28.8.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas, uoči Bledskog strateškog foruma, s domaćinom, predsjednikom Vlade Republike Slovenije Robertom Golobom o unapređenju bilateralne saradnje i EU integracijama.

Predsjedavajuća se zahvalila premijeru Golobu na snažnoj podršci za dodjelu statusa kandidata našoj zemlji. Istakla je kako je Slovenija uvijek bila prijatelj Bosne i Hercegovine i jedan od naših najznačajnijih ekonomskih partnera.

Istakla je da je među državama EU, Slovenija jedna od država s kojom imamo tradicionalno dobru saradnju u svim segmentima i da će se Vijeće ministara BiH svakako truditi da te odnose podigne na još viši nivo.

Premijer Golob je kazao da će Slovenija i dalje pružati podršku BiH i pomagati joj na njenom evropskom putu.

Na sastanku je razgovarano o stanju u Sloveniji nakon olujnog nevremena i toku procesa obnove. Premijer Golob je zahvalio na pruženoj pomoći koju je BiH uputila Sloveniji. Predsjedavajuća Krišto je kazala kako je pomoć svim državama u teškim vremenima, a posebno prijateljima kao što je Slovenija nešto što se podrazumijeva, što se ne dovodi u pitanje.

Predsjedavajuća je upoznala premijera Slovenije s aktuelnom političkom situacijom u našoj zemlji i iskoracima koje je Vijeće ministara BiH napravilo na svom evropskom putu. Dodala je da je veoma važna karika u lancu stabiliziranja unutrašnjo-političkih prilika u Bosni i Hercegovini i izmjena izbornog zakonodavstva, te da su aktivnosti na iznalaženju rješenja u ovoj oblasti već otpočeli.

Kazala je da je Vijeće ministara BiH usvojilo i uputilo Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje pet zakona: Zakon o slobodi pristupa informacijama na razini institucija BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini u novom tekstu, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, s oznakom EI, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom Vijeću BiH. Istakla je kako je Prijedlog zakona o sudovima BiH, čije je usvajanje dogovoreno na političkom nivou, na usaglašavanju, te da očekuje da će vrlo skoro biti usvojen na Vijeću ministara i upućen Parlamentarnoj skupštini BiH. Svi ovi reformski zakoni našu zemlju vode korak bliže Evropskoj uniji i dokaz su našeg predanog i ubrzanog rada na ispunjavanju uslova za pridruživanje evropskoj porodici, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.