JUN SUK-JUL

Nakon ispuštanja vode iz Fukušime, južnokorejski predsjednik ručao morske plodove

Ribarska industrija u strahu od oštrog pada potrošnje morske hrane

Jun Suk-Jul. Twitter

H. J. I.

28.8.2023

Južnokorejski predsjednik Jun Suk-Jul ručao je danas morske plodove, rekli su iz njegove kancelarije, kako bi umirio zabrinutost javnosti o bezbjednosti lokalnih ribljih proizvoda nakon što je Japan otpočeo ispuštanje vode iz Fukušime.

Podsjetimo, Japan je započeo otpuštanje vode u četvrtak u Tihi okean, a Kina je shodno tome zabranila uvoz morskih proizvoda iz te zemlje. 

Javnost zabrinuta

U Južnoj Koreji vlada je saopštila da nije pronađen nijedan naučni dokaz ili tehnički problem sa otpuštanjem, ali zabrinutost javnosti je i dalje na visokom nivou.

- Predsjednička kancelarija je odlučila da obezbijedi korejske morske proizvode na jelovniku u našoj kafeteriji svaki dan počev od danas, u nadi da će naši ljudi konzumirati naše bezbjedne morske proizvode bez brige - stoji u saopštenju, a prenosi channelnewsasia.

Testovi o bezbjednosti vode u blizini nuklearne elektrane Fukušima nisu zabilježile radioaktivnost, saopštilo je u nedjelju japansko ministarstvo životne sredine, nekoliko dana nakon što je ispuštanje počelo.

Pad potrošnje

Ribarska industrija, međutim, i dalje je u strahu od oštrog pada potrošnje morske hrane. U julu je istraživanje pokazalo da 62 posto južnokorejaca planira da smanji ili u potpunosti prestane da konzumira morske proizvode, uprkos uvjeravanjima vlade da će pažljivo pratiti puštanje.

Premijer Han je u četvrtak rekao da će zabrane na uvoz ribljih i prehrambenih proizvoda iz Fukušime ostati na snazi dok se zabrinutost javnosti ne ublaži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.