SAOPĆILI ZVANIČNICI

Testovi morske vode u blizini Fukušime nisu otkrili nikakvu radioaktivnost

Japan je u četvrtak počeo ispuštati vodu iz uništene fabrike Fukušima u Tihi okean

Japan i naučne organizacije kažu da je voda sigurna nakon što se filtrira. Fena

FENA

27.8.2023

Testovi morske vode u blizini japanske nuklearne elektrane Fukušima nisu otkrili nikakvu radioaktivnost, saopćilo je u nedjelju ministarstvo okoliša, nekoliko dana nakon što su vlasti počele ispuštati u more prečišćenu vodu koja se koristi za hlađenje oštećenih reaktora, javlja Reuters.

Vodu počeli ispuštati u četvrtak

Japan je u četvrtak počeo ispuštati vodu iz uništene fabrike Fukušima u Tihi okean, što je izazvalo proteste u Japanu i susjednim zemljama, posebno u Kini, koja je zabranila uvoz morskih proizvoda iz Japana.

Japan i naučne organizacije kažu da je voda sigurna nakon što se filtrira kako bi se uklonila većina radioaktivnih elemenata osim tricijuma, radioaktivnog izotopa vodonika.

Budući da je tricijum teško odvojiti od vode, voda Fukušime se razrjeđuje sve dok nivoi tricijuma ne padnu ispod regulatornih granica.

Testiranje uzoraka na 11 tačaka

Testiranja uzoraka koje je izvršilo ministarstvo na 11 tačaka u blizini postrojenja pokazala su koncentracije tricijuma ispod donje granice detekcije od sedam do osam bekerela tricijuma po litri, saopćilo je ministarstvo, dodajući da to "neće imati štetnog uticaja na zdravlje ljudi i životnu sredinu".

Monitoring će se provoditi "sa visokim nivoom objektivnosti, transparentnosti i pouzdanosti" kako bi se spriječili negativni uticaji na reputaciju Japana, naveo je ministar okoliša Akihiro Nišimura u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.