ODGOVOR KRIMINALNIH GRUPA

U Ekvadoru zatvorenici drže 57 čuvara i policajaca kao taoce

U srijedu su stotine vojnika i policajaca izvele operaciju potrage za oružjem, streljivom i eksplozivom u zatvoru u Latacungi

Zatvorenici drže policajce kao taoce. Twitter

H. J. I.

1.9.2023

Zatvorenici iz šest kaznionica u Ekvadoru drže 57 čuvara i policajaca kao taoce u znak osvete zbog operacije državnih oružanih snaga u zatvorima, saopćila je jučer ekvadorska zatvorska agencija (SNAI) o najnovijem poglavlju zatvorskog nasilja u toj južnoameričkoj državi.

Usred jednodnevnog nasilja uzrokovanog eksplozijom dvije automobila-bombi u Quitu, SNAI navodi da je sedam policajaca i 50 zatvorskih čuvara "zatvoreno u šest centara za lišavanje slobode", ne navodeći više detalja. Ministar unutrašnjih poslova Juan Zapata rekao je ranije da su svi čuvari uzeti kao taoci u kaznionici Cuenca (na jugozapadu), gdje zatvorenici od srijede protestuju protiv pritiska policije u zatvoru.

Odgovor kriminalnih grupa 

Uzimanje talaca "bio bi odgovor kriminalnih grupa na intervencije policije u kaznenim centrima u zemlji, čija je svrha otkrivanje zabranjenih predmeta koje se koristi tokom nasilja", precizirao je SNAI.

U srijedu su stotine vojnika i policajaca izvele operaciju potrage za oružjem, streljivom i eksplozivom u zatvoru u Latacungi (jug), jednom od najvećih u zemlji i poprištu čestih smrtonosnih sukoba među zatvorenicima. Prema SNAI-u, "poduzima se niz akcija za uspostavu reda u zatvorskom sistemu" uz pomoć vojske i policije.

Zatvorski nemiri u Ekvadoru

Ekvador je zahvaćen zatvorskim nemirima od 2021., koji su rezultirali smrću 430 zatvorenika. Vlada ih pripisuje sukobima između narko bandi koje vode rat za vlast u kaznionicama u zemlji i koriste ih kao baze za svoje operacije. Predsjednik Đulermo Laso (Guillermo Lasso) bori se s rastućim nasiljem u zemlji koju se koristi kao tranzitnu tačku za kokain koji se kreće prema Evropi i SAD.

Suočen s valovima stalnog nasilja u zatvoru u koje su uključene bande povezane s meksičkim ili kolumbijskim kartelima, predsjednik Laso proglasio je 24. jula vanredno stanje u cijelom sistemu na 60 dana. Riječ je o mjeri koja omogućuje posebno slanje vojske u zatvore. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.