NA DANAŠNJI DAN

Rođen Ferdinand Porše, tvorac Volkswagenove "bube"

“Porscheovi” modeli sa svevremenskim dizajnom postali su sinonim za prestižni sportski automobil

Ferdinand Porše. sfcriga.com

3.9.2023

Na današnji dan 1875. godine, rođen je Ferdinand Porše (Porsche), češko-njemački automobilski inžinjer, tvorac Volkswagenove „bube“.

Bio je jedan od najvećih konstruktora automobila, ali i jedan od rijetkih ljudi koji su se usudili nametati svoje ideje njemačkom nacističkom vođi Adolfu Hitleru. Porše je još kao mladić eksperimentirao s aviomotorima, avionima i električnim helikopterima, a modelom narodnog automobila koji neće koštati više od prosječnog motora oduševio je Hitlera, koji je sanjao o automobilizaciji Trećeg Rajha.

Dobivši Hitlerovu finansijsku i svaku drugu podršku, Porše je realizirao konstrukciju Volkswagenove “bube”, što je bio njemački odgovor na Fordov model T, koji je u to vrijeme bio najprodavaniji automobil na svijetu. Već 1937. godine, u pogonu kod “Daimler-Benza” proizveo je prvih 30 automobila koji su zbog neobičnog izgleda podrugljivo nazvani “kafer” (buba).

Najprodavaniji automobil

Neposredno poslije Drugog svjetskog rata 1945. godine, 1785 buba već je izašlo iz poluporušenih pogona u Wolfsburgu, a 27 godina kasnije automobil “buba” postao je ljubimac cijeloga svijeta, preuzevši od Fordovog modela T titulu najprodavanijeg automobila u historiji.

Kada su se na tržište počeli probijati prvi Poršeovi sportski automobili, koje je njegov sin Ferry konstruirao na osnovu “bube”, Ferdinand Porše umire nakon srčanog udara, 30. januara 1951. godine.

Model Porsche 356 Roadster prvi je proslavio ime slavnog konstruktora. U godinama koje su slijedile “Porscheovi” modeli sa svevremenskim dizajnom postali su sinonim za prestižni sportski automobil.

Ivan Sergejevič Turgenjev. biografija.org

U Parizu preminuo ruski pisac Ivan Sergejevič Turgenjev

Godine 1883., na današnji dan, u Parizu je preminuo Ivan Sergejevič Turgenjev, jedan od najvećih ruskih, ali i svjetskih književnika. Za života je uživao mnogo veći ugled u francuskim, nego u ruskim književnim krugovima. Njegovo djelo “Očevi i djeca” smatra se jednim od najvažnijih romana 19. vijeka.

Turgenjev je, uz mlađe kolege Dostojevskog i Tolstoja, doprinio da ruska književnost dobije svjetski status. Većinu svog života proveo je u Njemačkoj i Francuskoj, stekavši veliku popularnost na Zapadu. Bio je impresioniran modernim društvom u Zapadnoj Evropi, pa se u domovinu vratio kao "zapadnjak", što je bila sušta suprotnost tadašnjem "slavenizmu". Turgenjev je vjerovao da Rusija može postati bolja zemlja imitirajući Zapad i ukidajući zastarjele institucije kao što je kmetstvo.

“Očevi i djeca”

Specifičnost Turgenjevog stvaralaštvo ogleda se u širokom odabiru tema, te ljepoti i snazi pisma kojim je form(ul)irao duh vremena, promišljajući probleme koji su opterećivali njegovo doba i društvo, ali i u vječnom pitanju (be)smisla čovjekovog života. Zanemarujući »religioznu mistiku« Turgenjev je često dolazio u sukob s fanatičnim oponentima i bio meta pravoslavnih klerikalaca, ali, uprkos tome, u romanu »Plemićko gnijezdo« opisao je predanost vjeri onih koji se moraju odreći ljubavi, jer čvrsto drže do moralnih načela, pa i po cijenu da sebi uskrate sreću, kao što je to učinila Liza Kalitina, jedan od najupečatljivijih ženskih likova u historiji ruske, ali i svjetske literature.

U svom najpoznatijem romanu »Očevi i djeca«, kroz lik Jevgenija Bazarova, Turgenjev je naglasio potrebu smislenog društvenog angažmana, potičući borbu za pravednije društvo, jer se snebivao nad kmetstvom koje je tada bilo zastupljeno u Rusiji. Njegova jezička virtuoznost najviše je došla do izražaja u knjizi novela »Lovčevi zapisi«, kojom se, kako je sam isticao, najviše ponosio, ali i u »Pjesmama u prozi«.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.