NA DANAŠNJI DAN

Rođena glumica Rakel Velč, jedna od najljepših žena svih vremena

Filmsku slavu postigla je ulogom Loane u historijsko-fantastičnom filmu “One Million Years B.C.”, koji ju je predstavio kao seks-simbol

Rakel Velč. mondo.ba

5.9.2023

Na današnji dan 1940. godine, u Čikagu je rođena Rakel Velč (Raquel Welch), slavna američka glumica i jedna od najljepših žena svih vremena.

Umjetnost ju je privlačila još u djetinjstvu, pa je u ranoj mladosti Rakel pohađala časove plesa, učestvovala na izborima ljepote, te dobila angažman da vodi vremensku prognozu na tv-stanici KFMB, lokalnoj televiziji u San Diegu, gradu u koji je njena porodica preselila kad su joj bile dvije godine.

Njena najveća želja bila je da zaigra na filmskom platnu, pa je bila istrajna u traženju angažmana u filmu. U početku je uspijevala dobiti samo manje epizodne uloge, a prva značajnija desila se 1965. u filmu “A Swingin' Summer”. Nakon tog filma Rakel uspijeva potpisati ugovor s “20th Century Foxom”.

Seks-simbol

Filmsku slavu postiže već naredne, 1966. godine, ulogom Loane u historijsko-fantastičnom filmu “One Million Years B.C.”, koji ju je predstavio kao seks-simbol.

Krajem 60-ih i početkom 70-ih godina, Rakel je bila jedna od najpoznatijih američkih glumica, glumeći u raznim žanrovima: u vesternu „Bandolero“, komediji „Myra Breckinridge“, avanturističkom filmu „Fantastic Voyage”, tv produkciji „Raquel“...

Osvojila je Zlatni globus za najbolju glumicu u mjuziklu ili komediji za ulogu u filmu “Tri mušketira” iz 1974. godine.

Godine 1995., proglašena je jednom od 100 najseksepilnijih zvijezda u historiji filma prema časopisu “Empire”. Također, našla se i na trećem mjestu “Playboyevih” 100 najseksepilnijih zvijezda 20. vijeka.

Tajna dobrog izgleda

Magazin „Men’s Health“, 2011. godine, proglasio je Rakel Velč drugom najljepšom ženom svih vremena, a tajnu svog dobrog izgleda Rakel je otkrila u knjizi „Beyond the Cleavage“, napisavši:

- Svaki dan pojedem po tri voćke i organsko povrće. Iako jako volim palačinke, picu i hljeb, to ne mogu da dopustim sebi … Na lice stavljam masku od paradajza, malo meda i nekoliko kapi maslinovog ulja. To me podmladi za nekoliko godina. I u kupku stavim malo maslinovog ulja. Imam divnu kožu, ali ljudi mi to govore cijeli život, a kad imate nešto posebno, želite da se pobrinete da to potraje.

Također, u knjizi je napisala da strogo izbjegava sapune, budući da oni isušuju kožu, te otkrila i da ima i jednu neobičnu naviku, a to je da koristi mehlem naziva „Bag Balm“, koji je proizveden 1899. godine za ublažavanje iritacije vimena krava nakon mužnje.

- “Bag Balm” je genijalna stvar. Koristi se za njegu vimena kod krava, ali to je nešto što možete staviti na lice preko noći, a kada se probudite ujutro, više nemate suhu, ispucalu kožu. Verujte mi da mnogo “mumija” šeta okolo s “Bag Balmom” na sebi - napisala je Rakel Velč u svojoj knjizi.

Rakel Velč je preminula 15. februara 2023., u 82. godini, usljed srčanog udara. Iako nikad nije javno priznala, posljednjih godina života borila se s Alzheimerovom bolešću. 

Fredi Merkjuri. glossy.espreso.co.rs

Prije 77 godina rođen Fredi Merkjuri, legenda rok muzike

Godine 1946., na današnji dan, u Zanzibaru je rođen Fredi Merkjuri (Freddie Mercury) pravog imena Farok Bulsara (Farrokh Bulsara), legenda rok muzike i pjevač jedne od najboljih svjetskih rok grupa “Queen”.

U Veliku Britaniju došao je s 18 godina, gdje je studirao umjetnost i grafički dizajn, što će se u karijeri grupe “Queen” primijetiti na omotima albuma, te ponekad i na garderobi sastava, na koje je Fredi uveliko utjecao, a izradio je i poznati logo grupe.

Krasio ga je moćan glas raspona od čak četiri oktave, što ga je svrstalo među najbolje vokale, ne samo tadašnje muzičke scene, nego uopće u muzičkoj historiji. Osim toga, Fredi je imao izuzetan talent za pisanje pjesama i muzike. Prema mišljenju muzičkih znalaca, njegova najbolja i u svijetu najpoznatija pjesma je "Bohemian Rhapsody", s albuma “A Night at the Opera” iz 1975. godine.

Napisao je veliki broj pjesama koje se i danas pjevaju, poput "We are the Champions", "Crazy Little Thing Called Love", "Barcelona", “Killer Queen” i "Love of My Life".

Smrt uzrokovana AIDS-om

Godine 1987., Fredi je upoznao opersku divu Monserat Kabalje (Montserrat Caballé), kojoj se dugo divio, te je s njom snimio album “Barcelona”, na kome je najpoznatija istoimena pjesma, izvedena na otvorenju Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine, nakon Fredijeve smrti. Monserat je pjevala dok je Freddie bio na zaslonu iza nje.

Posljednji album grupe “Queen” za Merkjurijevog života - “Innuendo”, izašao je 1991. godine, a na njemu su se našle dvije oproštajne pjesme: “The Show Must Go On" i "These Are the Days of Our Lives".

Fredi se nikada nije izjašnjavao o svojoj seksualnosti, ali je općepoznato da je bio biseksualac. S Meri Ostin (Mary Austin) proveo je šest godina, a nakon prekida ostali su najbolji prijatelji sve do njegove smrti. Njegov posljednji dugogodišnji partner bio je Džim Haton (Jim Hutton), s kojim je bio od 1984./1985. do svoje smrti, 24. novembra 1991., u 46. godini, od upale pluća uzrokovane AIDS-om.

Nakon Fredijeve smrti, 1995. godine grupa “Queen” je objavila posljednji album “Made in Heaven”, na kojemu se nalaze zadnje pjesme koje je Fredi uspio otpjevati. Za pjesmu "Mother Love", Fredi je snimio vokale dvije sedmice prije smrti, a gitarist Brajan Mej (Brian May) dovršio je posljednju strofu pjesme. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.