SAVJETNIK ZA SIGURNOST

Džejk Salivan: Sjeverna Koreja će platiti zbog slanja oružja Rusiji

Kim očekuje da će se pregovori o oružju nastaviti, rekao je Salivan, uključujući na nivou vođa, a "možda čak i uživo"

Džejk Salivan. Twitter

H. J. I.

5.9.2023

Pregovori o kupoprodaji oružja između Rusije i Sjeverne Koreje aktivno napreduju, rekao je američki dužnosnik te upozorio sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una da će njegova zemlja platiti zbog slanja oružja Moskvi koje će upotrijebiti u Ukrajini.

- Slanje oružja Rusiji neće se dobro odraziti za Sjevernu Koreju i platit će zbog ovog u međunarodnoj zajednici - rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan (Jake Sullivan) novinarima u Bijeloj kući.

Američki New York Times (NYT) objavio je u ponedjeljak, pozivajući se na američke i savezničke izvore, da Kim planira u septembru posjetiti Rusiju kako bi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o mogućnosti prodaje oružja za rat u Ukrajini. Kremlj je ranije u utorak rekao da nema "ništa za reći" vezano uz te navode.

Južna Koreja: Šojgu je došao u Sjevernu Koreju po topnička oružja

Kim očekuje da će se pregovori o oružju nastaviti, rekao je Salivan, uključujući na nivou vođa, a "možda čak i uživo".

- Nastavili smo smanjivati industrijsku bazu ruske odbrane - kazao je Salivan dodavši da se Moskva sada okreće bilo kojem izvoru koji može pronaći za opremu poput streljiva.

- Nastavit ćemo pozivati Sjevernu Koreju da se pridržava svojih javnih obveza da neće slati oružje Rusiji koje će na koncu ubijati Ukrajince - poručio je Salivan. 

Rusija i Sjeverna Koreja nedavno su se zauzele za jačanje vojnih veza, ali Sjeverna Koreja niječe da trguje oružjem s Rusijom.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je, pozivajući se na južnokorejsku obavještajnu službu, da je Šojgu tokom posjete Sjevernoj Koreji predložio sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu da njihove zemlje održe pomorsku vježbu zajedno s Kinom.

Šojgu je, prema tim izvorima, pokušao uvjeriti Pjongjang da proda topničko streljivo Rusiji. Dužnosnik sjevernokorejskog ministarstva odbrane je u studenom rekao da Pjongjang "nikada nije imao pregovore o naoružanju s Rusijom" niti "planira to činiti u budućnosti".

"Kim bi zauzvrat dobio podmornice na nuklearni pogon"

NYT piše da bi Moskva dobila topničko streljivo i protutenkovske rakete od Pjongjanga, a Kim bi zauzvrat dobio visoku tehnologiju za satelite te za podmornice na nuklearni pogon i pomoć u hrani, prenosi agencija AFP.

Vašington upozorava da bi takvi sporazumi kršili rezolucije Vijeća sigurnosti, koje je nametnulo niz sankcija Sjevernoj Koreji. Sjeverna Koreja izvela je šest nuklearnih pokusa od 2006. i zadnjih godina testirala je razne projektile, ali rijetko održava vojne vježbe sa svojim susjedima.

Dok je izolacija Rusije zbog njenog rata u Ukrajini rasla, Sjeverna Koreja postajala je sve važnija za Rusiju, prema političkim analitičarima. SAD je u avgustu uveo sankcije trima osobama koje je optužio zbog povezanosti sa sporazumima o oružju između Sjeverne Koreje i Rusije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.