POSJETE

Podrška Ukrajini: Japanski ministar vanjskih poslova stiže u Kijev

Tokom posjete bit će razmotrena pitanja organizacije i održavanja japansko-ukrajinske konferencije za promociju ekonomskog oporavka

Hajaši: Podršku Tokija Kijevu. KYODO

Z. K.

9.9.2023

Jošimasa Hajaši (Yoshimasa Hayashi) japanski ministar vanjskih poslova danas će, prvi put od ruske invazije, doputovati u posjetu Ukrajini kako bi pokazao podršku Tokija Kijevu u pozadini ruske agresije.

Oštre sankcije

- Tokom svoje posjete Ukrajini, ministar vanjskih poslova Hajaši potvrdit će ministru vanjskih poslova Ukrajine Kulebi da Japan sarađuje s međunarodnom zajednicom u uvođenju oštrih sankcija Rusiji i pružanju podrške Ukrajini u cilju brzog okončanja ruske agresije, a nastavit će izražavati i japanski čvrst stav da je na strani Ukrajine - navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Japana.

Osim toga, tokom posjete bit će razmotrena pitanja organizacije i održavanja japansko-ukrajinske konferencije za promociju ekonomskog oporavka. Planirana je razmjena mišljenja o obnovi i rekonstrukciji Ukrajine kroz javni i privatni sektor.

Trajni mir

Također, šef japanskog ministarstva vanjskih poslova će kao predsjedavajući sastanka ministara vanjskih poslova G7 razgovarati o inicijativi da se što više zemalja, uključujući zemlje globalnog juga, ohrabri da podrže napore Ukrajine za postizanje pravednog i trajnog mira.

Podsjećamo, državni sekretar SAD-a Entoni Blinken (Antony Blinken) prije dva dana je stigao u nenajavljenu posjetu Ukrajini te je tamo boravio dva dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.