LOS ANĐELES

El Čapova žena izlazi iz zatvora

Uhapšena je 2021. pod optužbom za trgovinu drogom, prema američkom Uredu za zatvore

Ema Koronel. Twitter

H. J. I.

13.9.2023

Ema Koronel (Emma Coronel), supruga zatvorenog meksičkog narkobosa Joakina "El Čapa" Guzmana, danas će izaći na slobodu nakon što je uhapšena 2021. pod optužbom za trgovinu drogom, prema američkom Uredu za zatvore. 

Pomagala narkokartelu

34-godišnjakinja rođena u SAD osuđena je na tri godine zatvora 2021. nakon što je priznala krivnju po tri tačke optužnice za pomaganje narkokartelu Sinaloa.

Optužbe su uključivale zavjeru za pranje novca i distribuciju ilegalnih droga. Također je priznala da je bila kurir između Guzmana, koji je vodio kartel, i drugih članova organizacije dok je bio zatočen u meksičkom zatvoru Altiplano nakon hapšenja 2014. godine. 

El Čapo služi doživotnu zatvorsku kaznu

Sudac koji je izrekao kaznu rekao je da je Koronel brzo prihvatila odgovornost i pristala da američka vlada oduzme gotovo 1.5 miliona dolara prihoda od njenih kriminalnih aktivnosti. Njena je trogodišnja kazna kasnije smanjena.

Ured za zatvore saopćio je na svojoj web stranici da će Koronel pustiti iz zatvorene ustanove niskog nivoa sigurnosti u Los Anđelesu, bez dodatnih pojedinosti. U međuvremenu, Guzman služi doživotnu zatvorsku kaznu u SAD nakon što je ondje izručen 2017. poslije dva bijega iz meksičkih zatvora s najvećom sigurnošću.

Koronelini advokati nisu komentirali puštanje svoje klijentice. Nije jasno hoće li se ona suočiti s optužbama za trgovinu drogom ili druge zločine unutar Meksika. Koronel ima dvije kćerke s Guzmanom, a udala se za njega 2007. kao 18-godišnjakinja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.