NEIZVJESNA SUDBINA

Kruzer s 206 putnika se nasukao na Grenlandu, najbliža pomoć udaljena 2000 km

1400 kilometara sjeveroistočno od Nuka, glavnog grada Grenlanda

Nasukani kruzer. Twitter

D. R.

13.9.2023

Kruzer s 206 putnika i članova posade nasukao se na sjeverozapadu Grenlanda, a spasioci neće stići prije petka, objavile su vlasti. "Ocean Explorer" nasukao se u ponedjeljak u Alpefjordu u nacionalnom parku, 1400 kilometara sjeveroistočno od Nuka, glavnog grada Grenlanda, saopćilo je Združeno arktičko zapovjedništvo danske vojske (JAC).

Pomoć daleko

- Brod za krstarenje u nevolji očito je razlog za brigu. Najbliža pomoć je daleko, naše jedinice su daleko, a vrijeme može biti vrlo nepovoljno - kazao je šef operacija JAC-a Brajan (Brian) Jensen. 

Dodao je da je najbliži brod danske mornarice udaljen oko 2000 kilometara i da je krenuo prema mjestu nasukavanja, piše Sky News.

- Međutim, u ovoj specifičnoj situaciji ne vidimo izravnu opasnost za ljudske živote ili okoliš, što je ohrabrujuće - istaknuo je. Vlasti su stupile u kontakt s drugim brodom za krstarenje u tom području i od njega je zatraženo da ostane u blizini kako bi pomogao u slučaju da se situacija promijeni.

Plima bi mogla biti spas

Nasukani kruzer također bi se mogao sam osloboditi tokom plime, izvijestila je ranije grenlandska televizija KNR. Međutim, JAC je jučer na svojoj Facebook stranici objavio da je brod još uvijek zaglavljen unatoč plimi. "Bez obzira na to, najvažnije nam je da svi dođu na sigurno", naveo je Jensen.

Glasnogovornik australskog operatera "Aurora Expeditions" saopćio je da su svi na brodu sigurni i dobro. "Ocean Explorer" dovršen je 2021. godine i može primiti do 134 putnika. Nudi izlete u "neke od najudaljenijih destinacija na planetu", piše "Aurora Expeditions" na svojoj web stranici, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.