NJUJORK

Erdoan pozvao Maska da izgradi fabriku Tesle u Turskoj

Kompanija Tesla je u avgustu izrazila interes za izgradnju tvornice u Indiji koja bi proizvodila jeftina električna vozila (EV)

Ilon Mask i Redžep Tajip Erdoan. Twitter

H. J. I.

18.9.2023

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) pozvao je izvršnog direktora Tesle Ilona Maska (Elon Musk) da izgradi fabriku Tesla u Turskoj, objavila je agencija Anadolija na platformi društvenih medija X.

Tehnologija umjetne inteligencije

Erdoan je to predložio Masku tokom sastanka u Turskoj kući, neboderu u blizini Ujedinjenih naroda u Njujorku, objavila je turska državna novinska agencija u nedjelju navečer.

Mask bi se u ponedjeljak trebao sastati i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu) u Kaliforniji. Mask je na platformi X objavio da će se njihovi razgovori usredotočiti na tehnologiju umjetne inteligencije.

Erdoan boravi u SAD kako bi prisustvovao 78. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Izgradnja fabrike u Italiji

Kompanija Tesla je u avgustu izrazila interes za izgradnju fabrike u Indiji koja bi proizvodila jeftina električna vozila (EV).

Tesla ima šest fabrika i gradi sedmu u Meksiku u sjevernoj državi Nuevo Leon, što je dio nastojanja proizvođača električnih automobila da proširi svoju globalnu prisutnost.

Mask je u maju rekao da će proizvođač automobila vjerovatno odabrati lokaciju za novu fabriku do kraja ove godine.

Osim što vodi Teslu, Mask je također kupio platformu X, ranije poznatu kao Twitter, za 44 milijarde dolara 2022. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.