NA DANAŠNJI DAN

Međunarodni dan mira

Podsjeća na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima

Međunarodni dan mira. neum.online

21.9.2023

Danas se obilježava Međunarodni dan mira. Utemeljila ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1981. godine, s ciljem jačanja ideala mira među svim narodima i državama. Rezolucijom UN-a iz 2001. godine Međunarodnom danu mira dodata je odrednica - dan nenasilja i prekida neprijateljstava na svjetskom nivou.

Međunarodni dan mira, prije svega, treba da podsjeća na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima, te omogućava svim pojedincima, organizacijama i nacijama da svojim jednostavnim djelima zajednički šire poruku mira.

Obilježava se i u BiH

Na Dan mira u Sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku tradicionalno zvoni Japansko zvono mira, koje je dar građana Hirošime i japanskog naroda u spomen na razorne posljedice rata i brojne ljudske žrtve ubijene pod izlikom svjetskog mira.

Ovaj dan se, također tradicionalno, obilježava i u Bosni i Hercegovini, čiji narod je svako malo stradavao u brojnim ratovima. 

Valter Skot. wikipedia.org

Umro pisac Volter Skot koji je preveo na engleski našu “Hasanaginicu”

Godine 1832., na današnji dan, preminuo je škotski pisac Volter Skot (Walter Scott) koji je preveo na engleski jezik bosansku narodnu pjesmu “Hasanaginica”. Proglašen je tvorcem modernog historijskog romana, a sakupljao je narodne pjesme i pisao epove iz historije Škotske, zbog čega je njegov značaj za škotsku, ali i svjetsku historiju i književnost nemjerljiv.

Iako su se Skotovi romani uglavnom bavili škotskom historijom, njegov najpoznatiji roman “Ajvanho” govori o Engleskoj u vrijeme kralja Ričarda i Krstaških ratova, odnosno evocira vrijeme tenzija između osvajača Normana i britanskih starosjedilaca Saksonaca, viteških turnira... “Ajvanho” je više puta ekranizovan.

Osim “Ajvanhoa”, poznati Skotovi romani su “Veverli”, “Gaj Manering”, “Starinar”, “Rob Roj”, “Kenilvort”, “Kventin Dervard” i “Grof Robert”. Godine 1826., Volter je dobio plemićku titulu, kao nagradu za književne zasluge.

Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti. medico.hr

Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti

Svake godine, 21. septembra, obilježava se Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti, koji je proglašen na otvaranju godišnje konferencije Svjetske organizacije udruženja za Alzheimerovu bolest u Edinburgu, na današnji dan 1994. godine.

Inače, cijeli septembar je posvećen podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti, koju je prvi opisao nemački psihijatar Alojz Alzheimer, 1906. godine, te je po njemu dobila naziv.

Alzheimerova bolest je degenerativni moždani poremećaj srednjeg ili kasnog životnog doba koji uništava neurone i veze u moždanoj kori, što dovodi do značajnog gubitka moždane mase. Postepeno se smanjuje sposobnost mozga da pravilno funkcioniše, izazivajući nepovratni gubitak pamćenja, sposobnost govora, svijesti o vremenu i prostoru, promjene u ponašanju i, na kraju, gubitak sposobnosti za staranje o sebi.

Prema procjenama, od ove bolesti u svijetu boluje gotovo 18 miliona osoba. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.