AUSTRIJA

Počelo preuređenje Hitlerove rodne kuće

Radnici su danas postavili ogradu i započeli mjerenja za građevinske radove

Počelo preuređenje Hitlerove rodne kuće. Twitter

H. J. I.

3.10.2023

Danas su započeli radovi na preuređenju kuće u Austriji u kojoj je 1889. rođen Adolf Hitler. Kuća će biti preuređena u policijsku stanicu, kako bi se taj objekt učinio neatraktivnim kao mjesto hodočašća za one koji veličaju nacističkog diktatora. Odluka o budućnosti zgrade u Braunau am Innu, gradu na austrijskoj granici s Njemačkom, donesena je krajem 2019. 

Kraj radova 2026. godine

Radnici su danas postavili ogradu i započeli mjerenja za građevinske radove. Očekuje se da će policija ući u prostor početkom 2026.

Projektu sanacije prethodilo je višegodišnje natezanje oko vlasništva nad kućom. Pitanje je riješeno 2017. kada je najviši austrijski sud presudio da vlada ima pravo izvlastiti zgradu nakon što ju je vlasnik odbio prodati. Odbačen je prijedlog da se objekt sruši, piše Associated Press.

Kuću je iznajmljivalo ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije od 1972. godine kako bi spriječilo zloupotrebu, a iznajmljivana je raznim dobrotvornim organizacijama. Stajala je prazna nakon što je 2011. iselio centar za skrb o odraslim osobama s invaliditetom.

Neki kritiziraju odluku o preuređenju

- Za demokratiju i slobodu. Nikad više fašizam. Milioni mrtvih nas podsjećaju - glasi poruka na spomen-ploči koja će ostati na mjestu izvan kuće. Austrijska vlada tvrdi da je useljenje policije, kao čuvara građanskih sloboda, najbolji način korištenja objekta. Međutim, javili su se i kritičari takvog plana.

Historičar Florian Kotanko požalio se da "postoji potpuni nedostatak historijske kontekstualizacije". Tvrdio je da je namjeru ministarstva unutrašnjih poslova da ukloni "faktor prepoznatljivosti" kuće njenim preuređenjem "nemoguće ostvariti".

- Demistifikacija bi trebala biti ključni dio - dodao je, zalažući se za prijedlog da se u zgradi postavi izložba o ljudima koji su spašavali Židove pod nacističkom vlašću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.