NJEMAČKA

Počelo suđenje za jednu od najvećih pljački u berlinskom podzemlju: Jedan od osumnjičenih uhapšen u BiH

Njihov ukupni plijen je procijenjen na 49 miliona eura

Otvarali sefove punih 12 sati. Bild

Z. K.

8.10.2023

U petak je počelo suđenje za jednu od najvećih pljački u berlinskom podzemlju u sudu u Berlinu, a jedan od osumnjičenih uhapšen je u junu mjesecu u Bosni i Hercegovini i izručen Njemačkoj.

Naime, radi se o pljački sigurnosnog trezora u berlinskoj Fasanenstrasse, gdje su lopovi upali 19. novembra 2022. godine i otvarali sefove punih 12 sati. Njihov ukupni plijen je procijenjen na 49 miliona eura!

Krunski svjedok

Direktni izvršioci pljačke pripada tzv. Miri klanu, arapskom klanu poznatom u njemačkom podzemlju, a svi oni imaju njemačke pasoše. Insajder im je bio jedna od rukovodilaca kompanije koju su opljačkali. Njemu su obećali milionski iznos.

Tomas St., jedan od glavnih rukovodilaca opljačkane ustanove, iako osumnjičeni, ujedno je i krunski svjedok. On se nalazi na tajnoj lokaciji sa svojom porodicom, jer mu je život ugrožen s obzirom da ih je sve odao.

Kako prenose njemački mediji, oni su za 12 sati uspjeli da od 2.000 sefova otvore 295, iz kojih su uzeli nakit i sve što je vrijedno. U njihovom plijenu nalazi se samo 996 luksuznih satova.

Osumnjičeni, koji su se pojavili pred sudom su Bilal M. (42) iz Šeneberga koji je sa Tomasom St. i ranije “sarađivao”. Navodno, postoji sumnja da su njih dvojica “oprali” više od 18 miliona eura sumnjivim transakcijama.

Najmlađi u grupi

Drugi osumnjičeni je Mahmud M. (26) iz Nojkelna, koji je ujedno i najmlađi u grupi. On je navodno nećak Muhameta H., također osumnjičenog, iz mjesta Rudov, koji je u kriminalnim krugovima poznat kao “Mo”. On je otac sedmero djece, ekspert za provale i čovjek za “komplikovane slučajeve” u berlinskom podzemlju.

Četvrti osumnjičeni je Kenan S. (28), isto iz Nojkelna koji je bio prerušen u zaštitara. On je isto poznat njemačkoj policiji, uglavnom zbog oružanih pljački. U vrijeme zločina bio na uvjetnoj slobodi. Uhapšen je u junu mjesecu u Sarajevu i izručen Berlinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.