REAKCIJE

Bijela kuća: SAD ne planiraju slati kopnene trupe u Izrael

Upitan o mogućnosti iranske umiješanosti u napade Hamasa, Kirbi je rekao da postoji "stepen saučesništva"

Oglasili se iz Bijele kuće. Fena

Anadolija

10.10.2023

Sjedinjene Američke Države (SAD) nemaju namjeru slati kopnene trupe u Izrael tokom rata s palestinskom grupom Hamas, saopštila je u ponedjeljak Bijela kuća, prenosi Anadolija.

Prva tranša bezbjednosne pomoći 

- Nema namjere da naše vojnike šaljemo na teren - rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi (John Kirby), dodajući, da će SAD štititi i braniti svoje nacionalne bezbjednosne interese "gdje god se ti interesi nalaze, posebno u tom dijelu svijeta".

Kirbi je rekao da je prva tranša bezbjednosne pomoći Izraelu "već na putu".

- Imat ćemo više toga o pomoći da objavimo u narednim danima kako bismo osigurali da nijedan neprijatelj Izraela ne vjeruje da može ili treba pokušati izvući prednost iz trenutne situacije - dodao je on.

Upitan o mogućnosti iranske umiješanosti u napade Hamasa, Kirbi je rekao da postoji "stepen saučesništva" jer Teheran podržava tu grupu dugi niz godina.

Dodao je, međutim, da SAD nisu vidjele "čvrste, opipljive dokaze da je Iran bio direktno uključen u planiranje, učestvovao u njima ili davao resurse za kompleksne napade koje je Hamas izveo tokom vikenda".

Prate situaciju

On je rekao da će SAD nastaviti da prate situaciju i napomenuo da izraelski zvaničnici tvrde da tek treba da pronađu "pištolj koji se dimi".

Kirbi je rekao da ne mogu potvrditi izvještaj Wall Street Journala objavljen u nedjelju u kojem se tvrdi da su iranski bezbjednosni zvaničnici pomogli u planiranju Hamasovog napada na Izrael.

O normalizaciji između Izraela i Saudijske Arabije, rekao je:

"Još uvijek vjerujemo da je normalizacija između Izraela i Saudijske Arabije dobra za ljude te dvije nacije, kao i za američki narod i za sve ostale u regiji."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.