REGRUTOVALI PRISTALICE

Racija njemačke policije protiv ekstremno desničarske grupe

Policajci su uhapsili pet osoba zbog navodne zavjere za izvođenje eksplozivnih napada na njemačku elektroenergetsku infrastrukturu

Osumnjičeni su bili povezani sa Reichsbürger pokretom. Fena

FENA

10.10.2023

Njemački tužioci kažu da je policija provela niz racija u nekoliko država u vezi sa zavjerom za izvođenje napada eksplozivom na njemačku opskrbu električnom energijom i otmicu visokog političara, javljaju agencije.

Racije u više regija

Osumnjičeni su bili povezani s Reichsbürger pokretom, čiji su članovi optuženi za zavjeru za nasilno rušenje njemačkog političkog sistema i postavljanje nove vlade.

Državni tužioci u njemačkim pokrajinama Rajna-Palatinat, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Tiringija, Hesen, Bavarska i Baden-Württemberg izvijestili su o istovremenim racijama u utorak.

Policajci su uhapsili pet osoba zbog navodne zavjere za izvođenje eksplozivnih napada na njemačku elektroenergetsku infrastrukturu i otmicu njemačkog ministra zdravlja Karla Luterbaha (Lauterbach).

Pripremali napade

U njemačkoj pokrajini Rajnland Pfalz uhapšeni su 52-godišnji muškarac i 32-godišnja žena.

Muškarac se sumnjiči da je izviđao visokonaponske vodove, dok se navodi da je žena vodila nekoliko grupa za ćaskanje u kojima su regrutovane dodatne pristalice. Navodi se i da je napravila dokument s uputstvima za pravljenje eksploziva.

Luterbah je izrazio svoju zahvalnost na društvenoj medijskoj platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.