PODRŠKA PALESTINI

Masovni protesti u Londonu za solidarnost s Palestincima

Hiljade demonstranata okupile se u Londonu u velikoj pro-palestinskoj manifestaciji

Masovni protesti u Londonu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
N. Č.

14.10.2023

U subotu, na centralnim ulicama Londona, hiljade demonstranata okupilo se na impresivnom pro-palestinskom protestu, izražavajući duboku solidarnost s narodom Palestine te tražeći trenutni prekid izraelskih vazdušnih napada na Gazu.

 Ulice glavnog grada Velike Britanije bile su preplavljene propalestinskim transparentima, na kojima je stajalo "Slobodna Palestina."

Podizanje svijesti

Protest je organiziran kako bi se podigla svijest o trenutačnom palestinsko-izraelskom sukobu u regiji, privukavši učesnike različitih etničkih i društvenih pozadina.

Palestinski ambasador u Velikoj Britaniji, Husam Zomlot, podijelio je video na platformi X koji prikazuje masovno okupljanje na ulicama Londona.

Da bi osigurali red i sigurnost tijekom demonstracija, više od 1.000 policajaca raspoređeno je širom grada.

Upozorenje zbog isticanja zastava

Međutim, britanska ministrica unutarnjih poslova  uputila je u utorak upozorenje direktorima policije zbog isticanja palestinskih zastava na ulicama Velike Britanije. Naglasila je da bi mahanje zastavom moglo biti neprikladno ako se promatra kao podrška terorizmu. 

Uprkos valjanim razlozima za izražavanje solidarnosti s Palestincima, Braverman tvrdi da neki postupci prelaze granice koje postavljaju Zakon o terorizmu i Zakon o javnom redu.

Ona je navela primjere protestnih akcija koje bi, po njenom mišljenju, mogle narušiti javni red, uključujući gađanje jevrejskih četvrti, mahanje propalestinskim ili prohamasovim simbolima i skandiranje slogana koji bi se mogli tumačiti kao antiizraelski.

Protest u Londonu ostaje naglašenim trenutnim događanjima na Bliskom istoku i pokazuje snažnu globalnu potporu Palestincima u njihovoj borbi za prava i slobodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.