ZAŠTITNI ZNAK SLIJEPIH

Međunarodni dan bijelog štapa

Obilježava se od 15. oktobra 1964. godine

Međunarodni dan bijelog štapa. rtvzivinice.tv

I.P./mcp.gov.ba

15.10.2023

Danas se obilježava Međunarodni dan bijelog štapa, odnosno Dan slijepih. Predsjednik Međunarodnog saveza slijepih, 1970. godine, proglasio je 15. oktobar Međunarodnim danom bijelog štapa, kao znak sjećanja na ovaj dan 1930. godine, kada je Guilly d’Herbemont dala inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba.

Međutim, Međunarodni dan bijelog štapa u svijetu se slavi još od 1964. godine, kada je tadašnji predsjednik SAD Lindon Džonson (Lyndon Johnson) proglasio navedeni datum Danom bijelog štapa, s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.

Produžena ruka slijepe osobe

Bijeli štap je, zapravo, produžena ruka slijepe osobe, simbol njene nezavisnosti i samostalnosti, jer sve što je izvan dosega štapa predstavlja opasnost za osobu i veliku nepoznanicu.

U Bosni i Hercegovini živi više od 5000 osoba s oštećenjem vida. Njihova svakodnevica obilježana je, nažalost, poteškoćama u zapošljavanju, neadekvatnim informiranjem u tehnikama dostupnim slijepim osobama (Brajevo pismo, štampa s uvećanim slovima, zvuk itd.), te u nabavci tiflo-tehničkih pomagala, kao i s drugim poteškoćama koje dijele sa svojim sugrađanima i drugim osobama koje očekuju pomoć i podršku države i društva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.