HUMANITARNI FOND UN-A

Belgijska ministrica Genez odobrila dodatnih dva miliona eura za Palestince

Izraelski odgovor mora biti u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom i uz poštovanje nedužnih civila, rekla je

Karolin Genez. Fena

FENA

16.10.2023

Belgijska ministrica za razvojnu saradnju, Karolin Genez (Caroline Gennez) odobrila je dodatnih dva miliona eura za humanitarni fond UN-a namijenjen palestinskim teritorijama. Genez, koji boravi u petodnevnoj radnoj posjeti Maroku, saopćila je to u ponedjeljak iz Kazablanke, javlja Belga.

Pomoć civilima

Humanitarni radnici UN-a upozorili su u ponedjeljak da u Gazi ponestaju vitalne zalihe. Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (UN-OCHA), koji koordinira hitan odgovor i distribuciju pomoći civilnim žrtvama u Gazi i ostatku palestinskih teritorija, saopćio je da voda, hrana i gorivo nestaju, a bolnice imaju samo 24 sata goriva da pokrene generatore za hitne slučajeve. Organizacija navodi da je potrebno 294 miliona dolara u naredna tri mjeseca da bi se zadovoljile potrebe u Gazi i regionu.

- Jasno je da će humanitarne potrebe u Gazi eksponencijalno rasti u narednim danima i sedmicama - rekla je Genez.

Međunarodno humanitarno pravo

- Belgija je već dala doprinos trenutnom humanitarnom odgovoru u Gazi i regionu. Zapravo, naša zemlja je drugi najveći donator Fonda UN-a za humanitarnu zemlju za okupirane palestinske teritorije (osam miliona eura za 2023. i 2024.). Sada će biti dodatno dva eura milion će biti dodati - dodala je.

Ministrica Genez je u ponedjeljak ponovila svoj poziv na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

- Hamasov teror se ne može opravdati. Izraelski odgovor mora biti u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom i uz poštovanje nedužnih civila - rekla je ministrica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.