BLISKI ISTOK

Berbok: Upozoravam Iran, Irak i Jemen da ne pale vatru

Berbok je rekla i da se protiv "terora Hamasa" mora boriti i da inače neće biti ni mira ni sigurnosti ni za Izrael ni za Palestince

Analena Berbok. AP

H. J. I.

21.10.2023

Analena Berbok (Annalena Baerbock), ministrica vanjskih poslova Njemačke, nalazi se na Bliskom istoku. U četvrtak je posjetila Jordan, u petak Izrael i Liban. Danas će boraviti u Egiptu i prisustvovati samitu o ratu u Gazi. 

Upozorenje Iranu, Iraku i Jemenu

Berbok je upozorila Iran i njegove savezničke šijitske milicije poput Hezbolaha da se ne miješaju u rat u Gazi.

- Hezbolah ne bi trebao uvlačiti cijeli Liban u sukob. Upozoravam Iran, upozoravam šijitske milicije u Iraku, upozoravam Hutije u Jemenu da ne pale vatru i ne skaču na traku terora - rekla je Berbok u petak u Tel Avivu nakon sastanka s izraelskim ministrom vanjskih poslova Elijem Kohenom (Cohen) i opozicionim političarem Benijem Gancom (Benny Gantz).

Osudila blokadu Pojasa Gaze

Berbok je rekla i da se protiv "terora Hamasa" mora boriti i da inače neće biti ni mira ni sigurnosti ni za Izrael ni za Palestince.

- S druge strane, nakon zatvaranja obalnog pojasa na Sredozemnom moru, nova velika stradanja tamošnjeg civilnog stanovništva ne samo da će stvoriti pogodno tlo za novi terorizam, nego i ugroziti sve korake ka približavanju arapskim susjedima koji su bili dosad postignut jer postoji opasnost od regionalnog požara. To je računica terorista. Patnja palestinske majke u Gasaru, koja ne zna gdje pronaći vodu za piće za svoju žednu djecu, ne vraća nijedno od otete djece njihovim izraelskim roditeljima - poručila je Berbok.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.