BROJNE REAKCIJE

Izraelci se rugaju žrtvama u Gazi: U emisiji ismijavali BBC-jev izvještaj o napadu na bolnicu Al-Ahli

Mnogi korisnici društvenih mreža ogorčeni su ovakvim pokušajem humora

Lažna BBC-jeva čitateljica vijesti. Twitter

Z. K.

27.10.2023

BBC-jevo izvještavanje o napadu na bolnicu Al-Ahli u Gazi ismijavao je satirični televizijski program emitiran u programu Kanala 12 u Izraelu što je izazvalo brojne reakcije na društvenim mrežama.

Lažni dopisnik

Emisija, Eretz Nehederet (Prekrasna zemlja), emitirana na izraelskom kanalu 12, prikazuje lažnu BBC-jevu čitateljicu vijesti po imenu Rajčel (Rachel) koja kaže: "Dobra večer iz Londona, evo nekih vijesti iz rata u Gazi."

Banner BBC Newsa navodi da je Izrael bombardovao bolnicu i navodi broj od 500 ubijenih, a glumica kaže da su ubijene "stotine nevinih ljudi". Zatim je odmahnula glavom u kojem se trenutku broj transparenta promijenio u 750, što ju je navelo da kaže: "Mnogo bolje".

Emisija zatim prelazi na lažnog dopisnika BBC-ja s Bliskog istoka po imenu 'Harry Whiteguilt', koji kaže: "Dobra večer Rachael iz ilegalne kolonije Tel Aviv.

- Izraelski dužnosnici zanijekali su bombardiranje bolnice, ali imamo video snimku koja pokazuje što se doista dogodilo - govori lažni dopisnik.

Papirnati avion

Kompilacija isječaka zatim prikazuje papirnati avion koji leti iznad Gaze, scenu iz filmskog hita Oppenheimer i bombu koja eksplodira. BBC se našao na meti Izraela zbog prenošenja palestinskih izvora koji navode da iza napada na bolnicu stoji Izrael.

Mnogi korisnici društvenih mreža ogorčeni su ovakvim pokušajem humora, posebno kada nešto ovako dolazi u trenutku kada broj ubijenih u Gazi raste iz sata u sat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.