PLANIRANE OPERACIJE

Situacija se zaoštrava: Huti iz Jemena otvoreno prijete Izraelu

Saopćili da su lansirali "veliki broj" balističkih projektila i dronova prema Izraelu

Huti sada imaju možda najsofisticiraniji arsenal balističkih projektila i dronova među iranskim regionalnim saveznicima i zastupnicima. alhurra.com

N. Aj.

31.10.2023

Jemenski Huti koje podržava Iran saopćili su danas da su lansirali "veliki broj" balističkih projektila i dronova prema Izraelu.

Reuters prenosi da je vojni portparol grupe Jahja Sari rekao da je ova operacija treća kojoj je meta Izrael, a da će ih još doći.

AFP prenosi da je visoki iranski diplomata Hosein Amir-Abdolahjan, dok je bio u Kataru, rekao da je "prirodno" da grupe koje podržava Teheran napadaju Izrael u svjetlu njegovog rata protiv Hamasa, upozoravajući na šire prelivanje ako se ne postigne prekid vatre.

- Prirodno je da grupe otpora i pokreti ne šute protiv svih ovih zločina. Oni neće čekati ničije savjete, zato treba da iskoristimo posljednje političke prilike da zaustavimo rat - rekao je Hosein.

Podsjetimo, Huti sada imaju možda najsofisticiraniji arsenal balističkih projektila i dronova među iranskim regionalnim saveznicima i zastupnicima, poznatim kao "Osovina otpora", prema analitičarima Bliskog istoka

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.