ŠEF RUSKE DIPLOMATIJE

Lavrov: Prekid vatre u sukobu Izraela i Hamasa je prioritet

Čim postignemo prekid vatre, potrebno je vratiti se na nastavak direktnih pregovora za uspostavu palestinske države, rekao je Lavrov

Sergej Lavrov. Facebook

FENA

4.11.2023

Moskva smatra kao glavni prioritet da strane u palestinsko-izraelskoj zoni sukoba prekinu vatru, izjavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

- Smatramo potrebnim da poduzmemo hitne mjere za postizanje trenutnog primirja, otvorimo humanitarne koridore kako bismo izbjegli nove žrtve i pružili neophodnu pomoć pogođenim civilima - kazao je on na konferenciji za novinare nakon razgovora s kuvajtskim kolegom, Salemom Abdullahom al-Jaberom al -Sabahom.

Lavrov je naglasio da Rusija poziva na intenziviranje napora za stvaranje uslova za hitan nastavak pregovaračkog procesa između Izraela i Palestine.

- Jasno je da je to u ovom trenutku teško učiniti, ali čim postignemo prekid vatre, potrebno je vratiti se na nastavak direktnih pregovora za uspostavu palestinske države, kako je predviđeno odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, u okviru granica iz 1967. godine, koja bi koegzistirala u miru i sigurnosti sa Izraelom - istakao je šef ruske diplomatije, prenosi TASS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.