REKAO PORTPAROL

Pentagon: Spriječen širi sukob u regiji

Ne tražimo nikakav sukob s Iranom, kazao je Rajder

Pentagon. AP/Carolyn Kaster

Z. K.

4.11.2023

- Širi regionalni sukob na Bliskom istoku je spriječen - rekao je portparol Pentagona. 

Sukob ograničen

Govoreći za BBC, brigadni general Patrik S. Rajder (Patrick S. Ryder) rekao je: "Trenutno vidimo da je ovaj sukob ograničen između Izraela i Hamasa."

Podsjetimo, vođa libanonske šijitske islamističke skupine Hezbollah, Hasan Nasralah (Hassan Nasrallah), jučer je održao svoj prvi govor od napada 7. oktobra, u koje nije htio pozivati svoje borce na sveopći rat protiv Izraela.

Upitan je li Hezbollah uspješno odvraćen od ulaska u sukob, Rajder je rekao: “Ključni fokus naše vlade i našeg ministarstva odbrane bio je spriječiti da ovo postane širi regionalni sukob. 

Zbog toga smo rasporedili dodatne sposobnosti za uključivanje dviju američkih udarnih grupa nosača zrakoplova u regiju kako bi nam pružili niz opcija i sposobnosti, za slučaj da bude trebalo odgovoriti na čitav niz nepredviđenih situacija."

Povratak stabilnosti

- I tako da, vidimo da je, općenito govoreći, širi regionalni sukob spriječen. Ne tražimo nikakav sukob s Iranom. Ne težimo sukobu u cijeloj regiji. Naš je fokus ovdje na obuzdavanju ovoga i povratku stabilnosti i sigurnosti u regiju što je prije moguće - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.