ZA DOBROBIT DRUŠTVA

Svjetski dan nauke za mir i razvoj

Proglasila ga UNESCO-ova Opća konferencija 2001. godine

Svjetski dan nauke za mir i razvoj. troplet.ba

I.P.

10.11.2023

Danas se obilježava Svjetski dan nauke za mir i razvoj, koji je proglasila UNESCO-ova Opća konferencija 2001. godine, podsjećajući na obaveze s UNESCO-ICSU svjetske konferencije o nauci (Budimpešta, 1999.). Svrha Svjetskog dana nauke za mir i razvoj je obnoviti nacionalnu kao i međunarodnu predanost nauke za mir i razvoj i naglasiti odgovorno korištenje nauke za dobrobit društva.

Jedan od ciljeva Svjetskog dana nauke je istaknuti i ojačati sponu između nauke i društva. Iako se možda ne doima tako na prvi pogled – nauka i sva njena dostignuća trebalo bi da budu usmjereni na društvenu dobrobit i napredak. Time se nastoji obratiti pažnja naučnika i istraživača da svojim izumima i dostignućima nastoje olakšati, obogatiti i poboljšati ljudski život.

Otkrićima ukloniti uzroke rata

Nerijetko je nauka vrlo usko povezana s ubojitim izumima i oružjem za masovno uništenje koji se koriste za vrijeme rata. Svjetskim danom nauke nastoji se popraviti ta negativna slika nauke u oku prosječnog čovjeka.

Ne postoji izum za mir ili blagostanje, ali novim otkrićima i naučnim dostignućima možda je moguće ukloniti uzroke rata i povezati, ako ne i izjednačiti različite društvene slojeve, te tako omogućiti čovječanstvu miran i uravnotežen napredak.

Svjetski dan nauke obilježavaju sve zemlje članice UNESCO-a, a do sada je najintenzivnije proslavljan u Kanadi, Madagaskaru, Portugalu i Tunisu.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.