V.D. ŠPANSKOG PREMIJERA

Sanchez uvjeren u novi premijerski mandat

Imamo veoma udaljene i različite pozicije, ali ovaj dogovor znači da dajemo sve od sebe da razumijemo jedni druge, naveli su

Pedro Sančez. AP

FENA

10.11.2023

Vršilac dužnosti španskog premijera Pedro Sančez (Sanchez) izgledao je uvjeren u osvajanje još jednog mandata, nakon što je osigurao podršku još dvije regionalne stranke, ali to dolazi u jeku široko rasprostranjenog "bijesa" javnosti zbog njegovog obećanja o amnestiji za katalonske separatiste.

Potvrđena podrška Nacionalne baskijske stranke (PNV) i Kanarske koalicije, zajedno s podrškom katalonske separatističke stranke Junts potvrđenom u četvrtak, osigurala bi Sančezu apsolutnu većinu u 350-članom donjem domu nakon glasanja koje će biti održano u narednim danima.

- Uspjeli smo da obezbjedimo većinu koja će omogućiti promociju Pedra Sančeza - rekao je vršilac dužnosti ministra za parlamentarne odnose Feliks Bolanos u intervjuu za radio stanicu SER.

Komplikovaniji dogovor bio je onaj koji je postignut u četvrtak s Juntsom, koji uključuje donošenje zakona o amnestiji osuđenima zbog pokušaja Katalonije da se otcijepi od Španije 2017. godine.

- Imamo veoma udaljene i različite pozicije, ali ovaj dogovor znači da dajemo sve od sebe da razumijemo jedni druge. Španija i Katalonija to zaslužuju - kazao je Bolanos, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.