GUSTI DIM

Tri indijska grada među 10 najzagađenijih na svijetu

Glavni grad Nju Delhi zauzeo je, kao što to često biva, prvo mjesto

Svake godine vlasti uvode zabranu petardi u glavnom gradu, ali se čini da se te zabrane provode samo rijetko. Fena

FENA

13.11.2023

Dva indijska grada pridružila su se Nju Delhiju u grupi od 10 najgore zagađenih gradova na svijetu u ponedjeljak ujutro, sa gustim dimom u zraku dan nakon što su slavljenici bacali uz petarde za Diwali - godišnji hinduistički festival svjetla, prenosi Reuters.

Glavni grad Nju Delhi zauzeo je, kao što to često biva, prvo mjesto. Imao je indeks kvaliteta zraka (AQI) od 420, što ga stavlja u kategoriju 'opasne', prema švicarskoj grupi IQAir.

Ali u prvih 10 pridružila mu se i Kalkuta na istoku Indije, koja je zauzela četvrto mjesto sa AQI od 196, dok je finansijska prijestolnica Mumbai bila osma sa AQI od 163.

Nivo AQI od 400-500 utiče na zdrave ljude i opasan je za one sa postojećim bolestima, dok nivo od 150-200 donosi nelagodu osobama sa astmom, plućima i srčanim problemima. Nivoi od 0-50 se smatraju dobrim.

Debeli sloj smoga počeo je da kruži u Nju Delhiju od nedjelje uvečer, poslavši AQI na alarmantnih 680 nešto poslije ponoći.

Svake godine vlasti uvode zabranu petardi u glavnom gradu, ali se čini da se te zabrane provode samo rijetko.

Kvalitet zraka u Indiji se pogoršava svake godine uoči zime, kada hladan zrak zadržava zagađivače iz vozila, industrije, građevinske prašine i sagorijevanja poljoprivrednog otpada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.