VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: zapadni Balkan je izuzetno važna regija za nas

Razgovarat ćemo o izvještajima Evropske komisije i insistirat ćemo na tome da se slijedi vanjska politika Evropske unije, rekao je

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj. Fena

N. Č.

13.11.2023

Žozep Borelj (Josep Borrell), visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku, najavio je pred današnju sjednicu Vijeća ministara vanjskih poslova EU da će se istog poslijepodneva sastati s ministrima zemalja Zapadnog Balkana. Na današnjem sastanku članica EU, Borelj je istakao tri ključna pitanja koja će biti tema rasprave - situacije u Gazi, Ukrajini te između Armenije i Azerbejdžana.

- Imat ćemo sastanak na kojem će se govoriti o tri pitanja. Situaciji u Gazi, Ukrajini i situaciji između Armenije i Azerbejdžana. Također, sastat ćemo se s ministrima zemalja zapadnog Balkana - izjavio je Borelj.

Posebnu pažnju posvetio je sastanku s ministrima zapadnog Balkana, naglasivši važnost te regije za Evropsku uniju. Borelj je najavio razgovore o izvještajima Evropske komisije, ističući potrebu za slijedi vanjska politika EU.

- Razgovarat ćemo o izvještajima Evropske komisije i insistirat ćemo na tome da se slijedi vanjska politika Evropske unije. Neke zemlje nisu usklađene s našom politikom sankcija - naglasio je Borelj.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, predstavljat će BiH na ovom sastanku. Tokom posjete Briselu, planirano je da ministar Konaković učestvuje i na sastanku sa ministrima zemalja zapadnog Balkana, koje su članice grupe "Prijatelji zapadnog Balkana". Na ovom sastanku će se razgovarati o proširenju EU i o tome kako zadržati regiju zapadnog Balkana kao prioritet u EU Agendi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.