OŠTRO KRITIKOVAO

Borelj: EU mora uvjeriti Rusiju da nastavi učešće u dogovoru o žitu

Istakao je također da je nakon povlačenja iz sporazuma prošlog mjeseca, ruska vojska počela gađati ukrajinska skladišta žitarica

Žozep Borelj: Naše sankcije nemaju utjecaj na globalnu sigurnost hrane. AP

Anadolija

4.8.2023

Evropska unija (EU) mora uvjeriti Rusiju da nastavi učešće u Inicijativi za crnomorsko žito, rekao je visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Žozep Borelj (Josep Borrell).

- Rusija mora prestati da koristi hranu kao oružje - kazao je Borel na društvenim mrežama.

Borel je kritikovao Rusiju zbog njene odluke da se povuče iz sporazuma o žitu i zbog pokušaja da odbaci krivicu pod tvrdnjom "da njen vlastiti poljoprivredni izvoz nije bio dovoljan".

- Suprotno lažima koje širi Rusija, EU je zaista osigurala da naše sankcije nemaju utjecaja na globalnu sigurnost hrane - dodao je Borelj.

Istakao je također da je nakon povlačenja iz sporazuma prošlog mjeseca, ruska vojska počela gađati ukrajinska skladišta žitarica, što je potaknulo rast cijena.

Rusija je 17. jula suspendovala učešće u dogovoru o crnomorskom žitu, rekavši da ruski dio sporazuma nije sproveden. Tražila je popuštanje bankarskih ograničenja i mogućnost da isporuči svoje đubrivo prije povratka sporazumu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.