NA DANAŠNJI DAN

Filmska zvijezda Danijel Majkl Devito proslavlja 79. rođendan

Danas je petak, 17. novembar/studeni 2023. godine, do kraja godine preostala su još 44 dana

Danijel Majkl Devito. wallpaperflare.com

I.P.

17.11.2023

Na današnji dan 1944. godine, rođen je glumac Danijel Majkl Devito (Daniel Michael DeVito), američka filmska zvijezda. Zvjezdanu slavu postigao je uprkos malom rastu, jer je visok samo jedan metar i 52 centimetra, a čak mu je, nakon završetka Glumačke akademije, holivudski agent rekao da nije dovoljno visok da bi igrao na filmu. Ipak, Devito je ubrzo počeo raditi u ljetnom pozorištu, gdje je upoznao Majkla Daglasa (Michael Douglass) s kojim je snimio nekoliko filmova, nakon čega je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom.

Restoran na Floridi

Devito je glumio u komedijama, melodramama, dramama, horor filmovima, akcionim filmovima - kao izuzetno plodonosan glumac, svaki njegov film je postajao nevjerovatno popularan, kao štu su: "Let iznad kukavičijeg gnijezda", "Mafijaši", "Baci mamu iz voza", "Povratak Betmena", "Svemirski basket", "Povjerljivo iz Los Anđelesa", "Ko je ubio Monu"... Pozajmio je glas Homerovom bratu Herbu u "Simpsonovima" i Filu u crtanom filmu "Herkul". U novije vrijeme mlađoj publici je najpoznatiji po ulozi u seriji "Uvijek je sunčano u Filadelfiji".

Godine 1992., zajedno sa suprugom, osnovao je vlastitu filmsku kompaniju "Džersi film", kada se počeo baviti i produkcijom, a na Floridi ima i svoj restoran.

1587. - Rođen holandski pisac Jost fan den Fundel (Joost van, Vondel), najplodniji i najznačajniji književnik holandskog baroka, koji je svojim dramama s biblijskim, antičkim i historijskim temama ("Pasha", "Palamed", "Hizbreht van Amatel", "Levendalci", "Lucifer", "Jefta", "Adam u izgnanstvu") mnogo utjecao na evropsku literaturu.

1800. - Kongres SAD sastao se prvi put u novoj prijestonici - Vašingtonu, a američki predsjednik Džon Adams (John) postao prvi stanovnik zgrade koja je kasnije nazvana Bijela kuća.

1855. - Škotski istraživač Dejvid Livingston (David Livingstone) otkrio vodopade na rijeci Zambezi, široke 1.717 metara, a visoke stotinu metara, koji su kasnije nazvani po engleskoj kraljici "Viktorijini vodopadi".

1857. - Rođen Celestin Medović, hrvatski slikar, jedan od najvažnijih hrvatskih likovnih umjetnika druge polovine 19. i početka 20. vijeka. Zapažen uspjeh postigao je u žanru historijskih kompozicija, a značajno je doprinio afirmaciji pejzaža u hrvatskom slikarstvu.

1858. - Umro velški filantrop Robert Oven (Owen), društveni reformator, industrijalac i jedan od osnivača utopijskog socijalizma koji je sve bogatstvo utrošio pokušavajući da ostvari projekte socijalnih reformi.

1869. - Poslije više od deset godina rada, pod rukovodstvom Francuza Ferdinana de Lesepsa (Lesseps), otvoren je Suecki kanal kojim su povezani Sredozemno more i Indijski okean. Kanal je dugo bio pod okupacijom Velike Britanije. Tek kad ga je 1956. nacionalizovao egipatski predsjednik Gamal Abdel Naser, Kanal se našao u rukama Egipta.

1882. - Umro Đuro Daničić, srpski i hrvatski filolog, branilac Vukovih pogleda i veliki poštovalac njegovog rada, jedan od najznačajnijih radnika na proučavanju srpskog i hrvatskog jezika.

1906. - Rođen Soichiro Honda, genijalni japanski inžinjer i industrijalac, pionir u konstrukciji automobila te osnivač kompanije „Honda“, poznate po automobilima.

1913. - Prvi brodovi prošli kroz Panamski kanal.

1917. - Umro francuski vajar Ogist Roden (Auguste Rodin), jedan od najvećih umjetnika krajem 19. i početkom 20. vijeka, čije je djelo objedinilo romantičarski duh i moderne težnje te presudno utjecalo na evropsko vajarstvo. Skulpture: "Mislilac", "Poljubac", "Balzak", "Građani Kalea", "Vrata pakla", "Čovjek slomljenog nosa", "Vječni idol", "Proljeće", biste, aktovi.

1925. - Rođen američki filmski i televizijski glumac Rok Hadson (Rock Hudson), prepoznat kao jedan od najboljih glumaca svih vremena. Snimio je 63 filma, glumeći pretežno romantične junake. Prije smrti, 1985. godine, priznao je da boluje od AIDS-a.

1929. - Umro Herman Holerit (Herman Hollerith), američki statističar i izumitelj električnog tabulirajućeg stroja, prvog stroja koji je radio na bušene kartice. Stroj se koristio za ubrzanje postupka brojanja glasova u SAD. Brojanje glasova je na ovaj način bilo tri puta brže od ručnog prebrojavanja. Smatra se začetnikom elektromehaničke obrade podataka.

1942. - Rođen Martin Lučano Skorseze (Luciano Scorsese), američki filmski reditelj, scenarista, producent i historičar filma italijanskog porijekla. Osnivač je Svjetske filmske fondacije te dobitnik nagrade Američkog filmskog instituta za životno djelo za svoj doprinos filmu te Zlatnog globusa, BAFTA-e i nagrade Ceha američkih reditelja. Skorseze se smatra jednim od najznačajnijih i najutjecajnijih američkih reditelja svoje generacije, pogotovo zbog režije filmova kao što su „Taksist“, „Razjareni bik“ i „Dobri momci“, a na sva tri je sarađivao s jednim od svojih najvjernijih saradnika, glumcem Robertom De Nirom. Za film „Pokojni“ osvojio je Oscara za najboljeg reditelja te zaradio titulu magistra primijenjenih umjetnosti u filmskoj režiji na Tisch School of the Arts.

1947. - Puštena u saobraćaj željeznička pruga Šamac - Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji učestvovale omladinske brigade iz cijele bivše Jugoslavije.

1976. - Kina izvela najveću nuklearnu eksploziju u atmosferi.

1989. - U nesreći u jami "Morava" Aleksinačkih rudnika uglja u Srbiji poginulo 90 rudara.

2006. - Umro Ferenc Puškaš, legenda mađarskog fudbala i jedan od najboljih svjetskih fudbalera 20. vijeka. Godine 1999., Puškaš je izabran za šestog igrača 20. vijeka, iza Pelea, Johana Krojfa (Cruyff), Franca Bekenbauera (Franz Beckenbauer), Alfreda Di Stefana i Diega Maradone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.