SAMIT U SAN FRANCISKU

Novi gaf Bajdena: "Neću ni pokušati"

Prisutni su se smijali dok se Bajden također nasmiješio, a onda je nekako nastavio sa svojim govorom

Džo Bajden. AP

H. J. I.

17.11.2023

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) u četvrtak je napravio novi gaf na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Francisku. Više niko i ne broji koliko ih je napravio i pitanje je kakvog smisla ima njegova kandidatura na predstojećim američkim izborima. 

Američki predsjednik obratio se izvršnim direktorima, a onda pokušao pročitati spisak tehnoloških kompanija s telepromptera.

- Ovdje u ovom svijetu, ovo svjetski poznato središte inovacija, toliko mnogo tehnoloških kompanija poput Anthropica i… krivo ću se izraziti - krenuo je Bajden zamuckivati, a onda je zastao nakon što je shvatio da je čitanje s blesimetra za njega, ispada, preteška zadaća.

- Neću ni pokušati. Bolje je ne pokušavati, i ne izgovoriti krivo, nego pokušati i krivo izgovoriti - kazao je Bajden.

Prisutni su se smijali dok se Bajden također nasmiješio, a onda je nekako nastavio sa svojim govorom.

Inače, na samitu APEC-a Bajden se sastao s Si Đinpingom (Xi Jinping), kineskim predsjednikom, prvi put u godinu. No, niti posjeta kineskog predsjednika nije prošao bez Bajdenovih krivih procjena.

U jednoj od rijetkih press konferencija na kojoj su ga pustili da sam priča i komentira aktualna svjetska događanja Bajden je uspio uvrijediti Si Đinpinga i nazvati ga "diktatorom", a američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu (Antony) skoro je pozlilo nakon te Bajdenove rečenice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.