ŠPANSKI PREMIJER

Sančez položio zakletvu za još jedan mandat bez vjerskih simbola

Sančez će biti na čelu manjinske vlade u koaliciji s lijevim Sumarom, s kojim ima ukupno 152 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta

Pedro Sančez. Ballesteros/Pool Photo via AP

S. S.

17.11.2023

Premijer Španije Pedro Sančez (Sachez) položio je zakletvu nad ustavom u prisutnosti kralja Filipa VI.

Podsjećamo, jučer je Sančez dobio podršku parlamenta za novi četverogodišnji mandat.

Sančez, 51-godišnji socijalist, zakletvu je položio bez vjerskih simbola, baš kao što je to bio slučaj i 2018. i 2020., kada nije govorio ispred Biblije i križa.

- Obećavam, svojom savješću i čašću, da ću vjerno ispunjavati obaveze službe predsjednika vlade, biti odan kralju, te ću čuvati ustav kao temeljnu normu države, kao i da ću zadržati tajnost vijećanja u Vijeću ministara i ministrica - rekao je čelnik Španjske socijalističke radničke stranke (PSOE), koji je standardnom tekstu zakletve dodao riječ "ministrice".

S kraljem Filipom VI je izmijenio tek nekoliko riječi po dolasku u kraljevsku Palaču Zarzuela pored Madrida, izvijestila je španska javna televizija TVE.

Manjinska vlada

Sančez će biti na čelu manjinske vlade u koaliciji s lijevim Sumarom, s kojim ima ukupno 152 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Kako bi usvajali zakone računat će na podršku zastupnika regionalnih stranaka Katalonije, Baskije, Galicije i Kanarskih otoka, koji su u četvrtak podržali novu vladu.

Stranke koje zagovaraju nezavisnost Katalonije, autonomne pokrajine sa 7.5 miliona stanovnika na sjeveroistoku, poručile su da će njihova podrška trajati sve dok Sančez bude ispunjavao sve što im je obećao.

To se prvenstveno odnosi na Zakon o amnestiji kojim bi se obustavio sudski progon protiv nekoliko stotina osoba koje su posljednjih deset godina učestvovale u organizaciji i provođenju zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017.

Oko 52 posto Katalonaca podržava ostanak unutar Španije, dok ih 41 posto želi nezavisnost, pokazala je anketa koju je u petak objavio Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), centar za provođenje ispitivanja javnog mišljenja pod upravom katalonske vlade.

Istraživanje je provedeno na osnovu razgovora s 2000 ljudi, obavljenih između 9. oktobra i 7. novembra, prije nego što je objavljen sadržaj Zakona o amnestiji i pakta između separatističke stranke Zajedno za Kataloniju (JxCAT) i Sanchezovog PSOE-a. Postotak Katalonaca koji javno zagovaraju nezavisnost otprilike je na istom nivou od juni 2022., pokazuju prijašnje ankete ovog centra.

Pravo na izjašnjavanje

No 73 posto Katalonaca smatra da Katalonija ima pravo na izjašnjavanje o svojoj budućnosti putem referenduma. Sančez odbija ideju o održavanju referenduma ističući da ga ne dopušta Ustavni sud, odnosno da nije u skladu sa španjolskim ustavom.

Zasad je nepoznato koje će ministre iz prethodne vlade zadržati Sančez, no među njima bi trebao biti ministar vanjskih poslova Hoze Manuel Albares, saopćila je španska novinska agencija EFE pozivajući se na neimenovane izvore iz PSOE-a i vlade.

Albares, u ulozi ministra vanjskih poslova, najavljen je kao učesnik godišnjeg foruma ministara vanjskih poslova Unije za Mediteran koji se 27. novembra održava u Barceloni. Španija, koja do januara predsjedava Evropskom unijom, jedna je od 43 zemlje članice Unije za Mediteran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.