VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: Ovaj rat pokazuje Evropskoj uniji da ne može ostaviti palestinsko pitanje bez rješenja

Nakon jučerašnje posjete Izraelu u sklopu svoje bliskoistočne turneje, Borelj se sastao s palestinskim premijerom Mohamedom Štijeom u Ramalahu

Žozep Borelj. AP

Anadolija

17.11.2023

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je da trenutnu situaciju u Gazi treba iskoristiti za dvodržavno rješenje.

Nakon jučerašnje posjete Izraelu u sklopu svoje bliskoistočne turneje, Borelj se sastao s palestinskim premijerom Mohamedom Stijeom u Ramalahu.

Podsjetivši da su osudili Hamasov napad 7. oktobra, te navodeći da Izrael treba da koristi svoje pravo na samoodbranu proporcionalno i u okviru međunarodnog prava, Borelj je ponovio poziv EU-a na prekid sukoba kako bi se u Gazu isporučila humanitarna pomoć.

Politički neuspjeh međunarodne zajednice

- Rat protiv Hamasa u Gazi rezultat je općeg političkog neuspjeha međunarodne zajednice - rekao je Borelj, ističući da su Palestinci i Izraelci platili cijenu neuspjeha u palestinsko-izraelskom pitanju.

Borelj je izjavio da samo političko rješenje može okončati nasilje u regionu, te da je to dvodržavno rješenje.

- Ovi dramatični događaji u Gazi su barem izveli pitanje Palestine iz neizvjesnosti. Niko to nije shvatio kao ozbiljan problem - kazao je Borelj.

Objašnjavajući stav EU s tri "da" i tri "ne", Borelj je rekao da su rekli "ne" nasilnom uklanjanju Palestinaca iz Gaze, okupaciji Gaze od strane Izraela i regiona koji je sigurno utočište za Hamas te odvajanje Gaze od općeg palestinskog pitanja.

Situacija na Zapadnoj obali

Borelj je naveo da su rekli "da" palestinskoj administraciji pod kancelarijom premijera koja kontroliše Gazu, snažnoj uključenosti arapskih zemalja u to pitanje i uključenosti EU-a u politički proces uspostavljanja palestinske države.

Ističući da se situacija na Zapadnoj obali ne smije zanemariti, Borelj je rekao da "svi treba da vide da je došlo do ozbiljnog porasta terorizma doseljenika od 7. oktobra".

- Ovaj rat nam je pokazao da ne možemo ostaviti palestinsko pitanje neriješenim. Moramo iskoristiti trenutni zamah da ulažemo u mir i radimo na rješenju. Moramo mobilizirati međunarodnu podršku za politički proces ka rješenju dvije države. Ovaj proces je predugo zanemaren. Vrijeme je da odredimo konkretne korake koje treba preduzeti da se ovo provede. Ovo ponavljamo 30 godina, a da nismo učinili ono što je potrebno od sporazuma iz Osla - dodao je Borelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.