OŠTRA KRITIKA

Službenik UN-a napao Izrael: Prestanite koristiti vodu kao oružje

Podsjetio je Izrael da svjesno "krši i međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava"

UN: Oštre kritike na račun Izraela. Instagram

D. H.

17.11.2023

Službenik UN-a za ljudska prava pozvao je Izrael da prestane koristiti vodu kao "oružje rata" te da dopusti pristup čiste vode i goriva u Gazu kako bi se ponovno pokrenula vodoopskrbna mreža.

- Svaki sat koji prođe dok Izrael sprječava opskrbu sigurne pitke vode u pojasu Gaze, drsko kršeći međunarodno pravo, izlaže stanovnike Gaze opasnosti od umiranja od žeđi i bolesti povezanih s nedostatkom sigurne pitke vode - kazao je Pedro Arojo-Agudo, posebni izvjestitelj UN-a za vodu.

Podsjetio je Izrael da svjesno "krši i međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava". "Utjecaj na javno zdravlje i higijenu bit će nezamisliv i mogao bi rezultirati većim brojem civilnih žrtava od ionako kolosalnog broja žrtava bombardiranja Gaze", dodao je.

Najavio je da će djeca – posebno ona mlađa od pet godina – biti prva pogođena krizom vode i kanalizacije, te žene. "Ove često nevidljive žrtve rata moguće je spriječiti i Izrael ih mora spriječiti. Izrael mora prestati koristiti vodu kao ratno oružje", naveo je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.