MINIMALNE KOLIČINE

Daleko veće potrebe: Dvije cisterne goriva dnevno nedovoljne za Gazu

Gorivo potrebno za bolnice, pumpe za vodu u skloništima, vozila hitne pomoći, pekare i komunikacijske veze koje bi trebale neprekidno raditi

Izrael je odobrio prolazak dvije cisterne goriva dnevno u Gazu. Mreža X

N. Aj.

18.11.2023

Generalni povjerenik Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad za palestinske izbjeglice (UNRWA) Filipe Lazarini (Philippe Lazzarini) rekao je da je količina goriva koju je Izrael pristao da pusti u Gazu svaki dan je daleko od dovoljne.

Izrael je odobrio prolazak dvije cisterne goriva dnevno u Gazu, što je nedovoljno da pokrije potrebe bolnica, pumpi za vodu u skloništima, vozilima hitne pomoći, pekarama i komunikacijskim vezama koje bi trebale neprekidno raditi.

- To bi zadovoljilo samo polovinu dnevnih minimalnih potreba za gorivom za humanitarne operacije u Gazi - rekao je Lazarini.

Dodaje da ljudi u Gazi sadašnjim tempom i dalje neće imati dovoljno čiste vode za piće, da će veliki dijelovi enklave i dalje biti preplavljeni kanalizacijom i da će UN biti primoran da smanji broj kamiona pomoći.

Izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzači Hanegbi (Tzachi Hanegbi) rekao je jučer da će količina goriva koja će ući u Gazu biti minimalna.

Planirano je da se večeras sastanu ministri izraelske vlade sastanu kako bi razgovarali o odluci koju je donijela vanredna ratna vlada o dozvoli svakodnevnih ulazaka kamiona s gorivom u Gazu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.