AMERIČKI MILIJARDER

Bil Gejts objavio neobičan snimak na Instagramu: Šta radi u kanalizaciji

Istraživao sam skrivenu historiju briselskog kanalizacionog sistema i ulogu otpadnih voda u globalnom zdravlju, napisao je osnivač "Microsofta"

Gejts u kanalizaciji. Instagram

H. J. I.

21.11.2023

Povodom Svjetskog dana toaleta, 19. novembra, američki milijarder Bil Gejts (Bill Gates) sišao je u briselsku kanalizaciju kako si istražio njenu skrivenu historiju.

On je objavio neobičan snimak na Instragramu, gdje je pokazao dijelove zamršenog podzemnog lavirinta, kao i eksponate Muzeja kanalizacije.

- Istraživao sam skrivenu historiju briselskog kanalizacionog sistema i ulogu otpadnih voda u globalnom zdravlju - napisao je osnivač "Microsofta".

U spomenutom muzeju čuvaju se eksponati i spisi koji dokumentuju historiju gradskog sistema otpadnih voda koje su 1800-ih završavale u Seni.

To je dovelo do strašne epidemije kolere, a danas otpadne vode prečišćava sofisticirani sistem koji se proteže stotinama kilometara, prenosi NDTV.

Podsjećamo, Gejts se godinama trudi da podigne svijest o sanitarnim pitanjima, odnosno problemima u svijetu. Tako je u jednoj akciji, prije osam godina, pio pročišćenu vodu iz fekalnog mulja.

Svjetski dan toaleta utemeljile su Ujedinjene nacije, kako bi podstakle akcije za rješavanje globalne sanitarne krize.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.