SUZBIJANJE PRAKTICIRANJA

Kina drastično smanjuje broj džamija

U aprilu 2018., Peking je izdao direktivu koja nalaže strogu kontrolu izgradnje i organizacije islamskih aktivnosti.

Jedna od džamija u Kini. AP Photo/David Wivell

N. Č.

22.11.2023

Istraživači iz organizacije Human Rights Watch (HRW) upozoravaju da kineska vlada sistematski smanjuje broj džamija u autonomnoj regiji Ningxia i pokrajini Gansu, čime se nastavlja širi trend "sinizacije" kineskih vjerskih manjina. Prema izvještaju, stotine džamija u sjevernim regijama Ningxia i Gansu su zatvorene ili pretrpjele značajne promjene kao dio ovih napora.

Stroga kontrola 

Kineska komunistička partija, koja već dugi niz godina čvrsto kontrolira vjerske i etničke manjine, intenzivirala je svoje napore od 2016. godine, kada je kineski lider Si Đinping pozvao na siniziranje kineskih religija. U aprilu 2018., Peking je izdao direktivu koja nalaže strogu kontrolu izgradnje i organizacije islamskih aktivnosti.

Istraživači iz HRW-a analizirali su satelitske snimke dva sela u Ningxii, otkrivajući da su između 2019. i 2021. godine kupole i minareti uklonjeni sa svih sedam džamija u tim selima. Osim toga, četiri džamije su značajno izmijenjene, tri potpuno srušene, a sala za abdest jedne je oštećena. Procjenjuje se da je otprilike 1300 džamija, što čini trećinu ukupnog broja registriranih, zatvoreno u Ningxii od 2020. godine prema istraživanju Hane Teker (Hannah Theaker) s Univerziteta u Plymouthu i Dejvida Stropa (David Stroup) s Univerziteta u Mančesteru.

Zatvoreno stotine džamija

HRW nije mogao utvrditi tačan broj zatvorenih ili modificiranih džamija, ali vladini izvještaji sugerišu da se radi o stotinama. Ova politika nije ograničena samo na Ningxiu i Gansu, već se proširila i na Xinjiang, gdje je Australski institut za stratešku politiku procijenio da je 65 posto od 16 000 džamija uništeno ili oštećeno od 2017. godine.

Imam u Ningxii izjavio je za Radio Free Asia da politika konsolidacije džamija zahtijeva spajanje svih džamija unutar 2,5 km jedna od druge. Stručnjaci iz HRW-a tvrde da ovo nije samo fizičko uklanjanje, već i suzbijanje vjerskih aktivnosti, što može dovesti do gubitka vjerske povezanosti i identiteta među muslimanskim zajednicama.

Maja Vang (Maya Wang), vršiteljica dužnosti direktorice Kine u HRW-u, ističe da su zatvaranje, uništavanje i prenamjena džamija dio sustavnog nastojanja kineskih vlasti da suzbiju prakticiranje islama u zemlji. Portparol kineske vlade tvrdi da su takve mjere usmjerene protiv vjerskog ekstremizma, dok HRW naglašava da su ugrožena temeljna prava vjerskih manjina u Kini. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.