VISOKI PREDSTAVNIK

Borelj: Trebalo bi se moći kritikovati Izrael bez optužbi za antisemitizam

Treba priznati pravo Izraela da se brani, ali istovremeno biti ogorčen oko toga što se događa palestinskim civilima, rekao je

Žozep Borelj. AP

S. S.

22.11.2023

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) kazao je da bi se trebalo moći kritikovati Izrael bez optužbi za antisemitizam.

On je osudio Hamasov napad 7. oktobra i nazvao ga najvećim masakrom Židova od Drugog svjetskog rata, ali potom i ono što su Ujedinjeni narodi proglasili "humanitarnom katastrofom" u Pojasu Gaze. 

- Rezultat blokade koja je spriječila dolazak ključnih potrepština isto je svojevrsni masakr. Treba priznati pravo Izraela da se brani, ali istovremeno biti ogorčen oko toga što se događa palestinskim civilima - naglasio je Borelj.

Podsjećamo, on je bio među prvim osobama koji su bili protiv prekida opskrbe Gaze strujom i vodom, što je kršenje međunarodnog prava te kazao da treba omogućiti ovoj enklavi pristup lijekovima.

Poručio je da je veoma zabrinuta zbog napada naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali na civilno palestinsko stanovništvo. Dodao je se ovaj sukob ne može riječiti vojnik putem, ali da Hamas ne može ostati na vlasti u Gazi, niti ona može biti pod kontrolom Izraela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.