PRENOSIMO

Levčenko: Ukrajina računa na podršku evropske zajednice, ucjene Mađarske su neprihvatljive

Igranje zvanične Budimpešte Kremlju neće koristiti Mađarskoj, već će je izolovati od evropske zajednice

Oleksandar Levčenko. Facebook

Oleksandr Levčenko / AntenaM

24.11.2023

Održan je 17. sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u režimu videokonferencije u formatu "Ramstein". Novembarski "Ramstein" je postao nekakva vrsta kontrole prije nego što je Ukrajina ušla u drugu vojnu zimu. Niz odluka tokom sastanka odnosilo se na opremu i naoružanje za zimski period.

Razgovarano je o minskom kočenju u u Crnom moru, koje provode Rumunija i Bugarska. Velika Britanija i Norveška će usmjeriti napore da pomognu partnerima u aktivnostima na obnavljanju sigurnosti u Crnom moru. SAD su obnovile uvjeravanja o svojoj sposobnosti da pruže podršku Ukrajini paralelno sa izraelskom pomoći.

Promijenjena situacija na bojnom polju

Očekuje se da će u decembru biti moguće postići napredak po pitanju alokacije aproprijacija za Ukrajinu od strane Kongresa. Njemačka je u Ramštajnu najavila još jedan paket vojne pomoći Ukrajini. Osim toga, pomoć će stići iz Litvanije, Bugarske, Finske, Holandije i Estonije. Svaka jedinica naoružanja jača sposobnost Odbrambenih snaga Ukrajine da se odupru neprijatelju i oslobode ukrajinsku teritoriju. Sistemi HIMARS, Storm shadow, rakete SCALP i ATACMS, tenkovi Abrams, Challenger i Leopard već su promijenili situaciju na bojnom polju. Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država konstatovalo je efikasnost upotrebe oružja dostavljenog Ukrajini. Kako bi zaštitili ukrajinsko nebo, 20 zemalja pridružilo se novoj koaliciji kopnenih sistema protivvazdušne odbrane koju predvode Njemačka i Francuska.

Istovremeno, Kremlj priprema novu kampanju raketnog terora protiv civilnog stanovništva i infrastrukture Ukrajine u zimskom periodu. Neprijatelj čeka mraz da pokuša da učini život Ukrajinaca nepodnošljivim. Rusija pravi zalihe krstarećih i balističkih projektila, a do sada uglavnom koristi dronove za napade na ukrajinske gradove i sela. Zapadni PVO sistemi i PVO sistemi su već spasili stotine života ukrajinskih civila, ali potrebe su mnogo veće. Ukrajina će prihvatiti dodatne sisteme protivvazdušne odbrane pod bilo kojim uslovima: prodaja, zakup, besplatan transfer, zajednička proizvodnja. Ukrajinci se raduju dolasku borbenih aviona F-16 koji će pomoći u zaštiti neba. Da bi izdržala ovu zimu, kao i da preduprijedi eventualna uništenja, Ukrajini je, između ostalog, potrebna oprema za decentralizaciju i obnovu snabdijevanja energijom, posebno rezervni dijelovi, generatori, transformatori, mobilni sistemi grijanja.

Saveznici nisu zastrašeni Moskvom

Uprkos složenosti ukrajinske borbe protiv ruske agresije, koja predstavlja opasnost za niz zemalja EU, mađarski premijer Viktor Orban je u pismu šefu Evropskog vijeća EU Šarlu Mišelu zaprijetio da će blokirati odluku o dodijeliti bilo kakvoj pomoć Ukrajini, kao i početak pregovora o pristupanju Ukrajine EU. U međuvremenu, 21. novembra, Kijev su posjetili šef Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednica Moldavije Maia Sandu. Ukrajina je postala prava ispostava na istoku Evrope, koja koči navalu ruske diktature. Posjeta Mišela i Sandua napadnutoj Ukrajini još jednom je dokazala da saveznici nisu zastrašeni Moskvom i da su spremni da nastave ulagati u našu pobjedu. Kao i Ukrajinci, šarl Mišel očekuje pozitivnu odluku o pregovorima o pristupanju Ukrajine EU tokom samita u Briselu 14. i 15. decembra.

Evropski parlament se složio da otvori ured u Ukrajini kako bi ojačao podršku Vrhovne rade. Ukrajina je postala motor evropskih integracija u regionu, otvarajući put i Moldaviji i Gruziji. Istovremeno, Ukrajina je razočarana retorikom Budimpešte, koja je znatno oštrija nakon sastanka V. Orbana i V. Putina u Pekingu 17. oktobra ove godine. 

"Zvanična Budimpešta"

Pogotovo imajući u vidu da su prethodni pregovori na nivou Vlade dali povoda za određeni optimizam. Igranje zvanične Budimpešte Kremlju neće koristiti Mađarskoj, već će je izolovati od evropske zajednice. Prema zaključcima Evropske komisije i predsjednika Evropskog savjeta, Ukrajina je uspjela implementirati preporuke za početak pregovora o pridruživanju EU. Budimpešta bi trebalo da uzme u obzir ovu poziciju, a ne da izražava naklonost Moskvi. Ukrajina nastavlja reformu svog zakonodavstva u oblasti zaštite nacionalnih manjina, u skladu sa preporukama Evropske komisije i Venecijanske komisije. Ovo se odnosi na sve manjine (posebno na Rumuniju, Bugrarsku) i ne predviđa posebne preferencije za mađarsku nacionalnu manjinu. Ukrajina računa na podršku svih zemalja evropske zajednice u svojim evropskim integracijskim težnjama i smatra da su ucjene i prijetnje Mađarske apsolutno neprihvatljive.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.