PRODUŽENO PRIMIRJE

Hamas zvaničnicima Crvenog križa predao 11 izraelskih zarobljenika

U saopćenju izraelske vojske navodi se da je 11 izraelskih zarobljenika u Gazi predato službenicima Crvenog križa kako bi bili vraćeni u Izrael

Predati izraelski zarobljenici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Anadolija

27.11.2023

Hamas je u okviru sporazuma o humanitarnoj pauzi predao 11 izraelskih zarobljenika u blokiranom Pojasu Gaze zvaničnicima Međunarodnog komiteta Crvenog križa. U saopćenju izraelske vojske navodi se da je 11 izraelskih zarobljenika u Gazi predato službenicima Crvenog križa kako bi bili vraćeni u Izrael.

Time je dosad ukupno 51 izraelski zarobljenik pušten na slobodu u sklopu dogovora o razmjeni zarobljenika koji je postignut između Izraela i Hamasa. Ministarstvo vanjskih poslova Katara objavilo je ranije danas da će 33 palestinska zatvorenika u izraelskim zatvorima biti puštena u zamjenu za 11 izraelskih zarobljenika.

Iz Ministarstva su naveli da 30 palestinskih zatvorenika koji će biti pušteni čine djeca mlađa od 18 godina i tri žene. Ministarstvo vanjskih poslova Katara objavilo je večeras da je humanitarna pauza produžena za još dva dana.

Četverodnevna humanitarna pauza između Hamasa i Izraela stupila je na snagu u petak, 24. novembra, u 07:00 sati po lokalnom vremenu. Prema sporazumu, 150 Palestinaca u izraelskim zatvorima bit će oslobođeno u zamjenu za 50 izraelskih zatvorenika koje drži Hamas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.