TRAJE ISTRAGA O OPOZIVU

Sin američkog predsjednika Džoa Bajdena svjedočit će pred Kongresom u decembru

Advokat Hantera Bajdena zahtjeva da ispitivanje mora biti javno kako bi se spriječila selektivna curenja ili izmanipulirane transkripte

Hanter Bajden, sin američkog predsjednika Džoa Bajdena. AP

N. Aj.

28.11.2023

Sin američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), Hanter Bajden (Hunter), objavio je danas da će svjedočiti pred Kongresom u decembru, kao odgovor na istragu o opozivu predsjednika i njegove porodice koju vode republikanci.

Abe Lovel (Abbe Lowell), advokat Hantera Bajdena, poručio je predsjedniku Nadzornog odbora Zastupničkog doma Džejmsu Komeru (James Comer), republikancu iz Kentakija, da će predsjednikov sin odgovoriti na "sva relevantna pitanja" koja bi zakonodavci mogli imati, ali je naglasio da se njegovo ispitivanje mora održati javno.

 Isprazna istraga

- Javni postupak spriječio bi selektivna curenja, izmanipulirane transkripte, lažirane dokazne predmete ili jednostrane izjave za štampu - napisao je Lovel u pismu predsjedavajućem u kojem je dodao:

- Vaša isprazna istraga trajala je predugo, trošeći previše resursa koji su se mogli bolje iskoristitii i trebala bi se privesti kraju.

Lovel je naveo da će se Hanter Bajden pojaviti na takvoj javnoj raspravi "na datum koji ste primijetili, 13. decembra, ili bilo koji datum u decembru koji možemo dogovoriti.

Pismo je uslijedilo nekoliko sedmica nakon što je Komer pozvao predsjednikovog sina i apelovao je na davanje iskaza iza zatvorenih vrata, dok vodi istragu o opozivu demokratskog predsjednika.

Njegov stric Džejms Bajden (James), predsjednikov brat, dobio je sudski poziv istog dana.

Republikanci do sada nisu uspjeli otkriti dokaze koji bi direktno umiješali predsjednika Bajdena u bilo kakva nedjela, ali insistiraju da su dokazi zabrinjavajući.

Republikanski čelnici odbora za nadzor i pravosuđe, koji vode istragu o opozivu, tvrde da je Hanter Bajden "aktivno uključen u mrežu koja povezuje porodicu Bajden sa stranim novcem" i navode da on ima "lična saznanja" o tome da li je predsjednik bio uključen u poslove članova svoje porodice.

Nelegalno posjedovanje oružja

Osim istrage o opozivu, Hanter Bajden je optužen za nelegalno posjedovanje oružja i utaju poreza, postajući prvo dijete aktuelnog predsjednika koje je krivično optuženo.

Od početka godine, zemlja je svjedočila historijskoj borbi za oko 15 glasačkih listića za izbor predsjednika Predstavničkog doma, bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump) koji se suočava s više krivičnih prijava, krivičnim prijavama protiv Hantera Bajdena i svrgavanju predsjedavajućeg Zastupničkog doma, od kojih su sva dešavanja bez presedana i nude uvid u dubinu podjela i haosa u Kongresu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.