USKORO JOŠ DVA

Sjedinjene Države poslale prvi od tri vojna aviona s humanitarnom pomoći za Gazu

Prvi avion C-17 zrakoplovnih snaga sletio je u utorak u Egipat sa 24,5 metričkih tona medicinskih potrepština i hrane spremne za jelo

Avion C-17. Wikipedia

FENA

28.11.2023

Sjedinjene Države u utorak su poslale prvi od tri vojna aviona u Egipat da dostave vitalnu humanitarnu pomoć za Gazu tokom primirja između Izraela i Hamasa, saopćili su američki zvaničnici.

Letovi pomoći sa hranom, medicinskim potrepštinama i zimskom opremom prvi su od strane američke vojske otkako je sukob počeo napadima Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Produženo primirje

Letovi počinju dan nakon što je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) kazao da će iskoristiti produženje primirja kako bi dobio više pomoći u Gazi, a da se međunarodni napori nastavljaju dodatno produžavajući pauzu.

Prvi avion C-17 zrakoplovnih snaga sletio je u utorak u Egipat sa 24,5 metričkih tona medicinskih potrepština i hrane spremne za jelo, saopćila je američka agencija za međunarodni razvoj.

- S obzirom da je 1,7 miliona ljudi interno raseljeno i 2,2 miliona kojima je potrebna humanitarna pomoć, povećanje humanitarnih zaliha od suštinskog je značaja za spašavanje života i ublažavanje patnje najugroženijih - navodi se u saopćenju USAID-a.

Ujedinjene nacije prenijet će pomoć iz egipatske regije Sjeverni Sinaj, koja se graniči s Pojasom Gaze pod upravom Hamasa, na samu pogođenu palestinsku teritoriju, saopćili su američki zvaničnici.

Oslobađanje talaca

U narednim danima stići će još dva aviona, rekli su.

Posrednik Katar u ponedjeljak je najavio produženje prvobitnog četverodnevnog primirja za 48 sati, otvarajući put za daljnje oslobađanje talaca koje je Hamas zarobio tokom napada na Izrael.

Osam stotina kamiona s pomoći stiglo je iz Egipta u južnu Gazu u prva četiri dana primirja, a dio pomoći je stigao i do teško pogođenog sjevera Gaze, saopćili su američki zvaničnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.