TVRDNJE

Bijela kuća: Hamas prekršio dogovor, još ima zarobljenih žena i djece

Mislimo da je više nego vjerovatno da imaju više žena i djece koji ispunjavaju kriterijume i treba da se kvalifikuju za razmjenu - izjavio je Kirbi

Kirbi: Hamas drži još djece i žena. AP

Z. K.

2.12.2023

Potparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi (John Kirby) izjavio je da Hamas vjerovatno drži još izraelskih žena i djece kao taoce.

Očekivana lista

- Mislimo da je više nego vjerovatno da imaju (Hamas) više žena i djece koji ispunjavaju kriterijume i treba da se kvalifikuju za razmjenu - izjavio je Kirbi, prenio je Tajms of Izrael.

Izrael je prethodno saopćio da je u Gazi preostalo 17 žena i djece otetih 7. oktobra i da je primirje s Hamasom predviđalo da će teroristička grupa osloboditi njih prije ostalih zatočenih.

Hamas je, međutim, u četvrtak uveče odbio da predstavi očekivanu listu i umjesto toga predložio pregovore za oslobađanje drugih kategorija talaca, što je Izrael odbio i Izraelske odbrambene snage (IDF) su nastavile razmjenu vatre.

Prekršeno primirje

- Pauza je završena zbog Hamasa. Oni su imali obavezu da obezbijede spisak - saopćio je Kirbi, podržavši izraelske tvrdnje da je Hamas prekršio primirje time što je ispalio rakete na položaje IDF prije zvaničnog završetka prekida vatre.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.