SVJETSKO TRŽIŠTE

Zbog izjave Rusije porasle cijene nafte

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 71 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 78.74 dolara

Porasle cijene nafte. Platforma X

H. J. I.

5.12.2023

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima prema 79 dolara nakon izjave ruskog dužnosnika da su vodeći proizvođači spremni izrazitije smanjiti opskrbu na početku 2024. godine. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 71 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 78.74 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu i njime se trgovalo po 73.73 dolara.

Trgovce je razočarala prošlosedmična odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o dodatnom smanjenju opskrbe na početku iduće godine za samo 700 hiljada barela dnevno, kada se uzmu u obzir bareli koje su s tržišta uklonile Rusija i Saudijska Arabija.

Na tržište će stizati 500 hiljada barela dnevno manje 

Na početku sedmice ulagači su zaključili da odluka OPEC+ neće bitno promijeniti situaciju na tržištu, objasnila je analitičarka CMC Marketsa Tina Teng.

Uoči sastanka bili su u cijene uključili prognozu da će grupa smanjiti opskrbu za milion barela dnevno, napisali su u bilješci analitičari FGE-a, procijenivši da će na početku 2024. na tržište zapravo stizati samo 500 hiljada barela dnevno manje nego na kraju ove godine.

Zabrinutost za američku potražnju

Trgovce je zabrinuo i podatak da su narudžbe u američkoj industriji u oktobru pale najsnažnije u više od tri godine, potaknuvši zabrinutost za američku potražnju i potkrijepivši mišljenje da podignute kamate počinju ograničavati potrošnju, kažu analitičari.

Sumorno raspoloženje na tržištu raspršila je u utorak izjava potpredsjednika ruske vlade Aleksandera Novaka da bi, ako se pokaže da dogovorene mjere nisu dovoljne, OPEC+ mogao poduzeti dodatne korake kako bi neutralizirao "spekulacije i oscilacije". OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njenih članica u ponedjeljak pojeftinio 2.90 dolara, na 70.69 dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.