MEĐUNARODNI DAN

Borelj: Žrtve genocida zaslužuju pravdu, uvijek i svugdje

Pozivamo članice Savjeta bezbjednosti UN-a da preuzmu odgovornost za djelovanje te da se uzdrže od korištenja veta u slučajevima masovnih zločina

Žozep Borelj. AP

Žozep Borelj

8.12.2023

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je jednoglasno usvojila Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida 9. decembra 1948. godine. Iako je od tada proteklo 75 godina i uprkos brojnim naporima da se otklone osnovni uzroci ovog užasnog zločina, i dalje širom svijeta svjedočimo manifestacijama intenziviranog nacionalizma, govora mržnje, ksenofobije te rasnog i etničkog profilisanja.

Odlučno djelovanje

Današnji dan je prilika da ponovimo poziv svim potpisnicama Konvencije, za njih 152, da se u potpunosti posvete ispunjavanju svojih obaveza u sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Deklarativni istupi sami po sebi nisu dovoljni, već nam je hitno potrebno odlučno djelovanje.

Ovu posvećenost dugujemo Rafaelu Lemkinu (Raphael), koji se neumorno borio da spriječi da se zločini Holokausta više nikada ne ponove. Isto tako, dugujemo je i svim žrtvama i preživjelim ovog gnusnog zločina, višestruko iznevjerenim od strane međunarodne zajednice tokom godina.

Moralna obaveza

Pozivamo članice Savjeta bezbjednosti UN-a da preuzmu odgovornost za djelovanje te da se uzdrže od korištenja veta u slučajevima masovnih zločina.

Evropska unija ostaje nepokolebljiva u svojoj posvećenosti zaštiti od zločina na globalnom planu. Nastavit ćemo da unapređujemo naše napore za okončanje nekažnjivosti i osiguravanje pravde i reparacija za žrtve. Genocid i drugi zločini prema međunarodnom pravu ne smiju ostati nekažnjeni. To je naša kolektivna moralna obaveza prema čovječanstvu.

Žrtve zaslužuju pravdu, uvijek i svugdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.