NARGES MOHAMADI

Njena djeca će umjesto nje primiti Nobelovu nagradu: Iranska aktivistica ponovo pokreće štrajk glađu

Njen suprug je pojasnio da je gesta solidarnosti odnosi na Bahai

Narges Mohamadi. Platforma X

N. H.

9.12.2023

Narges Mohamadi (Mohammadi), iranska aktivistica koja je trenutno u zatvoru, objavila je da će početi novi štrajk glađu u nedjelju, na kad će njena djeca primiti Nobelovu nagradu za mir u Oslu. 

Solidarnost s manjinom

Mohamadi, koja se zalaže protiv obaveznog nošenja hidžaba i smrtne kazne u Iranu, u štrajk glađu stupa "u znak solidarnosti s vjerskom manjinom Bahai", kazali su njen brat i suprug na konferenciji za medije u Oslu.

- Narges danas nije ovdje s nama. U zatvoru je i štrajkat će glađu u znak solidarnosti s vjerskom manjinom - rekao je njen mlađi brat Hamidreza Mohamadi u kratkoj uvodnoj riječi.

Njen suprug je pojasnio da je gesta solidarnosti odnosi na Bahai te da glađu štrajkaju i dvoje vodećih ljudi te manjine. 

Najveća vjerska manjina u Iranu meta je diskriminacije u mnogim sektorima društva, smatraju njeni predstavnici. 

Krhko zdravlje

Mohamadi je krhka zdravlja, a u teheranskom zatvoru Evin je od 2021. Početkom novembra već je štrajkala glađu, nastojeći postići da je se preveze u bolnicu, a da pritom ne mora pokriti glavu.

Ona je jedna od glavnih sudionica pobune i pokreta pod nazivom "Žene, život, sloboda” u Iranu.

Nastanak pokreta potaknula je prošlogodišnja smrt 22-godišnje iranske Kurdinje Mahse Amini koja je uhićena i privedena u Teheranu zbog nepoštivanja strogih islamskih pravila odijevanja. Prosvjed je ugušen u krvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.