PRIDRUŽUJU SE 1. JANUARA

Bugarska zbog ulaska u Šengen odgađa naplatu tranzitnih naknada za ruski plin

Naknade uvedene u oktobru trebala je plaćati ruska plinska kompanija Gazprom

Bugarski izvori rekli su u ponedjeljak da Gazprom nije platio, a nije ni komentirao tranzitnu naknadu. Platforma X

H. J. I.

12.12.2023

Bugarska je odgodila naplatu tranzitnih naknada za ruski prirodni plin, kako ne bi ugrozila željeno pristupanje Šengenu zbog mogućih prigovora Mađarske.

Naknade uvedene u oktobru trebala je plaćati ruska plinska kompanija Gazprom, ali to bi moglo utjecati na cijene ruskog plina u Mađarskoj i Srbiji, koji u te zemlje stiže preko Bugarske.

Vrlo blizu ulaska u Šengen

Bugarski izvori rekli su u ponedjeljak da Gazprom nije platio, a nije ni komentirao tranzitnu naknadu od 10 eura po megavatsatu plina.

Bugarska je vrlo blizu ulaska u Šengen i ne želi da zbog ove naknade bude u tome spriječena, rekao je čelnik stranke desnog centra GERB Boiko Borisov (Borissov). Stranka GERB je također u bugarskoj vladi.

Bugarska će se 1. januara 2024. službeno pridružiti evropskom šengenskom prostoru, koji omogućuje prekogranično kretanje bez provjere pasoša između zemalja u grupi.

Nizozemska i Austrija blokiraju pristupanje 

Nizozemska i Austrija blokiraju pristupanje Bugarske Šengenu od 2022. No, nedavni medijski izvještaji pokazuju da je Beč sada spreman ublažiti svoje stajalište.

Mađarski predsjednik Viktor Orban navodno je zaprijetio vetom na pristupanje Bugarske Šengenu ako Sofija ne ukine naknadu za ruski prirodni plin.

Borisov i predsjednik vladajuće liberalne stranke Kiril Petkov odlučili su pričekati odgovarajući mehanizam EU u vezi s naknadama za tranzit ruskog prirodnog plina, objasnio je Borisov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.